НОВИНИ

Стоянов vs Божанов: Взаимни нападки и различни версии за политически натиск върху МВР

Вътрешният министър обвини депутата от ПП-ДБ за намеса в ГДБОП

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 16.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в опит за намеса и упражняване на натиск върху дирекция киберпрестъпност на ГДБОП заради спрения сатиричен сайт "Новото начало", който иронизира председателя на ДПС Делян Пеевски. Божанов призова Стоянов да не използва МВР за политически цели и потвърди, че в качеството си на председател на комисията по електронно управление е поискал информация от ГДБОП за блокирането на сайт. Кирил Петков пък обвини Пеевски, че оказва натиск върху МВР.

На 14 август Божидар Божанов се обадил на шефа на дирекция кибепрестъпност, за да му упражни натиск, възмути се Калин Стоянов.

"Божидар Божанов си е позволил да се обади на директора на дирекция киберпрестъпност на ГДБОП и да се интересува от материали, които са работени в службата, от кого са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях и реално е държал сметка, защото колегите са си свършили работата. Трябва да се прави разлика между свобода на словото и сайтове за разпространение на фалшива информация и манипулация", заяви Калин Стоянов- служебен министър на вътрешните работи.

Божанов потвърди, че е позвънил на шефа на дирекцията, но представи друга версия.

"Появи се сатиричният сайт "Ново начало", който беше създаден от активисти и младежи на "Да, България". След като беше свален, ние от хостинг компанията научихме, че това е по искане на ГДБОП, но от хостинга отказаха да ни предоставят информация. Поради това се обадих на шефа на киберпрестъпност, с който сме в работна комуникация от години, за да го попитам дали младежите са извършили някакво закононарушение. Не получих такава информация. Благодарих му и му затворих. Това, което прави Калин Стоянов в момента е непочтено и то е да използва дългогодишни служители и експерти в МВР за политически интриги и да се опитва да остане на поста си. Искам да му припомня, че съм го поканил в кабинета си, за да му споделя данните си за купуване на гласове. Все още не се е поинтересувал", отговори Божидар Божанов - председател на комисията по електронно управление от ПП-ДБ.

Калин Стоянов обвини ПП-ДБ, че търсят служебен резултат на изборите чрез послушен МВР шеф.

"Ето затова тези хора – Петков, Денков, Божанов и компания - не искат аз да остана на поста министър на МВР, защото съм гарант да не допускам подобно вмешателство в структурите на ведомството. Не го направих като част от техния кабинет, няма да го допусна и сега", категоричен беше Стоянов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му отговори с пост във фейсбук.

"Пеевски се опитва да сплаши г-жа Горица Кожарева. Праща сивия си кардинал, Иван Мирински, да натиска Калин Стоянов да остане начело на МВР. Внушава, че който е тръгнал срещу Пеевски, не бил прокопсал.
Г-жо Кожарева, не се страхувайте от тези сенчести типове, те могат да растат само на тъмно, а на светло изгарят. Ще държим прожекторите силно светнати!".

В сряда стана ясно, че Горица Грънчарова е разговаряла с Калин Стоянов, но не му е предложила да остане на поста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка с големина на орех удари самоковското село Драгушиново
Градушка с големина на орех удари самоковското село Драгушиново
Ивайло Иванов: Пожелаха ми да се видим след четири години в Лос Анджелис
Ивайло Иванов: Пожелаха ми да се видим след четири години в Лос Анджелис