НОВИНИ

Слънчево и горещо време, очакват се валежи и гръмотевици на места

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 16.08.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Предимно слънчево и горещо ще се задържи времето и днес в по-голямата част от страната. В много райони остава в сила предупреждение от първа степен, в Благоевградска област - от втора - код оранжево. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 34°.

След обяд в Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен, в Източна България - умерен югоизточен вятър.

След слънчевото начало на деня утре, в следобедните часове отново в Западна и Централна България ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност - главно в планинските райони и в Дунавската равнина се очакват валежи и гръмотевици. Ще духа слаб, в източните райони и умерен югоизточен вятър. Температурите ще останат без промяна, но районите с опасно горещо време постепенно намаляват.

В Източна България и по Черноморието през целия ден ще бъде слънчево, с умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 28° до 31°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

В планините по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има в следобедните часове, когато на много места се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вятърът в ниските части ще бъде слаб от изток-североизток, а по билата и върховете - слаб до умерен с посока от север.

С валежи и гръмотевици ще бъде утре в много райони от Европа - в Норвегия, в балтийските страни, в Полша, Германия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Чехия, както и в Северна Франция.

Ще превали и в северозападната половина от Балканите, по-интензивно в планините - в останалата част от полуострова ще се задържи слънчево и горещо.

Слънчево ще се задържи и у нас в неделя и понеделник, със следобедни валежи и гръмотевици главно в планинските райони. На повече места и по-интензивно ще вали във вторник в Западна и Централна България, когато и температурите слабо и временно ще се понижат. В сряда ще започне ново затопляне, а вероятността за валежи намалява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов ще защитава цветовете на Менорка още един сезон
Емил Стоилов ще защитава цветовете на Менорка още един сезон
Нов кувьоз от кампанията "Капачки за бъдеще" получи Самоковската болница
Нов кувьоз от кампанията "Капачки за бъдеще" получи Самоковската болница