НОВИНИ

Страхотно начало за Григор Димитров и успех срещу Анди Мъри в първия кръг на тенис турнира в Бризбейн

Българинът, който спечели трофея през 2017 г. се наложи с 4:6, 7:5, 6:2.

григор димитров анди мъри първия кръг тенис турнира бризбейн
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:00, 01.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров откри новия сезон със страхотна победа над британеца Анди Мъри на турнира в Бризбейн от сериите АTP 250. Българинът се наложи с 4:6, 7:5, 6:2, а срещата на "Пат Рафтър Арена" продължи 2 часа и половина. Димитров е и последният носител на титлата в Бризбейн, като това стана през 2017 година, след което турнирът изпадна от календара на АTP за няколко сезона.

Григор Димитров записа пета победа над британеца в мачовете помежду им, като Мъри има 8 успеха.

Димитров пласира 13 аса, направи 36 печеливши удара и едва 13 непредизвикани грешки, като взе 82 процента от вкараните си първи сервиси. Мъри завърши с четири аса, 17 печеливши удара и 19 непредизвикани грешки, като основната част от тях дойдоха в третия сет.

В първия сет и българинът, и британецът печелеха сравнително лесно подаванията си. Това обаче се промени в десетия гейм, в който Димитров изведнъж допусна няколко последователни грешки, като последната от тях - форхенд в аут, позволи на Мъри не само да реализира първата точка за пробив в мача, но и да спечели сета.

Ситуацията на корта не се измени особено във втория сет, в който отново сервиращият имаше предимство. Тук обаче ролите се размениха при 4:4 гейма, защото Димитров успя да постави под натиск Мъри на негов сервис. Шотландецът спаси една възможност за пробив, но при втората такава бе безпомощен и това откри шанс за българина да сервира за спечелването на сета.

Тук обаче настъпи нов обрат в мача и последваха два гейма с размяна на пробиви, за да може след тях Димитров отново да води с 6:5 и да сервира за втория сет.

Предстоящият гейм обаче се оказа изключително драматичен, като българинът спаси два брейкбола и на два пъти скъса кордажа на ракетата си. Особено впечатляващо бе изпълнението му при втория брейкбол за Мъри. Тогава дойде второто скъсване на кордажа, а Димитров трябваше да изпълни удар над глава поне на три метра за сервис линията. Въпреки повредената си ракета, той пласира удар точно в ъгъла на полето на Мъри, който бе напълно безпомощен. След това поставеният под номер 2 в схемата се добра и до първия си сетбол в двубоя, който веднага успя да реализира.

Изгубеният втори сет повлия негативно на Мъри и това даде възможност на Димитров да направи пробив на нула още в първия гейм на решителния трети сет. Това окончателно пречупи Мъри, който само няколко минути по-късно вече изоставаше с 0:4 гейма. До края предложи още няколко атрактивни изпълнения и от двамата, но за обрат Мъри нямаше как и да си помисли.

Във втория кръг Димитров ще очаква победителя от двойката между германеца Даниел Алтмайер и щастливият губещ от квалификациите Ли Ту от Австралия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
933 лв. минимална заплата от днес, вдига се и линията на бедност
933 лв. минимална заплата от днес, вдига се и линията на бедност
МВнР: Българите в Япония да следват инструкциите на властите
МВнР: Българите в Япония да следват инструкциите на властите