НОВИНИ

Строежът на Националната детска болница започва догодина

Ще бъдат разкрити 440 легла, а екипът на болницата ще се състои от 1540 души

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:46, 19.10.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Поредна стъпка, която ни доближава до началото на строителството на така очакваната детска болница. Одобрени са структурата и капацитета на лечебното заведение. Вече е ясно, че ще бъдат разкрити 440 легла, а екипът на болницата ще се състои от 1540 души. До 15 ноември теренът, на който догодина трябва да започне строителството, ще бъде окончателно разчистен, заяви служебният премиер Димитър Главчев. Заедно със служебния здравен министър Галя Кондева той посети строителната площадка.

26 отделения, дневен стационар с диализа и онкология, амбулатория и спешна помощ. След месеци на преговори и дискусии, структурата на Националната детска болница вече е приета.

"Строежът ще започне юни 2025 г., но се предвижда да бъде завършен до 2028 май месец и да започне да функционира болницата", каза служебният премиер Димитър Главчев.

За 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години. Основната идея в това е да се осигури комплексно обслужване на българските деца.

"Допълнителните структури, за които убедихме консорциума, че за нашето здравеопазване те са важни и необходими, са именно детска психиатрия, генетична лаборатория, нуклеарна медицина и физиотерапия и рехабилитация", подчерта Галя Кондова - служебен министър на здравеопазването.

"Моята задача беше да направя процесa необратим, също така да имаме европейска болница и то непобългарена, по стандартите, които ще ни зададат нашите консултации и да намаля евентуалния, потенциалния корупционен индекс", каза Влатко Глигоров - изп. директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.

Над 1500 души ще работят в болницата - близо 350 лекари, 600 сестри, санитари, физиотерапевти и администрация. Следващата стъпка е изготвянето на функционален доклад и доклад за обзавеждането.

"Понеже леко закъсняхме с този доклад - със структурата - около два месеца, взехме решение да вървим паралелно - ще разглеждаме всяко отделение едно по едно и ще го приемаме - първо разглеждаме лаборатория, какво е обзавеждането, каква е височината, каква е квадратурата, каква техника е необходимо вътре да залегне", отбеляза Влатко Глигоров - изп. директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.

Очакванията са през 2028 г. на мястото на сегашния изкоп да се издига детската болница. Основното предизвикателство е тя да бъде наистина модерна и да не възпроизвежда стари практики на грижа.

"Това, което чухме и което видяхме, е едно добро начало, но е само началото. Изграждането на тази структура и приемането ѝ беше постигнато с много труд и активна намеса на Обществения съвет, много настоявания на Обществения съвет, но оттук нататък има много важни стъпки, които не бива да бъдат пропускани и оставяни за момента, в който болницата е изградена", смята Надежда Рангелова - Обществен съвет за Национална детска болница.

Според Обществения съвет е належащо да се изготви т.нар. бизнес план на болницата - финансово-икономически анализ на дейностите.

"Без това нещо не може да се вземе решение. Има над 1000 служители, които не се знае как ще бъдат финансирани. В структурата на Националната детска болница е предвиден изцяло нов модел на работа, в момента съществува в една клиника мисля, в онкохематологията, т.нар. дневна болница - много на брой процедури, в различни специалности, които могат да бъдат извършвани без хоспитализация. И тук има изчисления - дали моделът ще бъде по клинични пътеки", каза Надежда Рангелова - Обществен съвет за Нацинална детска болница.

Все още не е ясно и какъв ще бъде статутът на детската болница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис прекъсна серията на Осасуна без загуба у дома в Ла Лига
Бетис прекъсна серията на Осасуна без загуба у дома в Ла Лига
Дебютантът в НВЛ Локомотив Авиа стартира сезона с победа
Дебютантът в НВЛ Локомотив Авиа стартира сезона с победа