НОВИНИ

Суперкупата на УЕФА очаква своя нов носител

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:41, 11.08.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
суперкупата уефа очаква своя нов носител
Слушай новината

След едно футболно лято изпълнено с емоции покрай УЕФА Евро 2020, отново е време клубният европейски футбол да прикове вниманието на всички привърженици.

Тази вечер предстои да се изиграе двубоят за Суперкупата на УЕФА, в който един срещу друг се изправят актуалните носители на Шампионската лига и Лига Европа - Челси и Виляреал.

Арена на техния сблъсък пък ще бъде стадион "Уиндзор Парк" в столицата на Северна Ирландия Белфаст.

Как двата отбора стигнаха до този мач:

Челси

Отборът на Челси започна миналия сезон под ръководството на Франк Лампард, който обаче след серия от лоши резултати бе уволнен през февруари, а на негово място дойде Томас Тухел.

Германецът беше решен да се докаже, след като на свой ред бе изгонен от ПСЖ и успя за отрицателно време да преобрази "сините".

Лондончани последователно елиминираха Атлетико (Мадрид), Порто и Реал (Мадрид), за да достигнат до финала на Шампионската лига, където ги очакваше Манчестър Сити.

В спора за трофея на "Ещадио До Драгао" в Порто, Челси тотално обезличи "гражданите", а гол на Кай Хаверц в края на първата част, донесе втори трофей на отбора от "Стамфорд Бридж" от най-престижния европейски клубен турнир.

Виляреал

"Жълтата подводница" започна предишната кампания с ново име на кормилото на отбора - Унаи Емери.

Испанският специалист пристигна с визитката на трикратен носител на трофея от Лига Европа, но едва ли някой във Виляреал е вярвал, че отборът ще изживее това невероятно приключение.

Отборът започна кампанията си във втория по сила европейски клубен турнир директно от груповата фаза, където записа пет победи от шест мача и спечели група с Карабах, Макаби (Тел Авив) и Сиваспор.

Във фазата на елиминациите бяха преодолени Ред Бул Залцбург, Дианмо (Киев) и Динамо (Загреб) и изведнъж чудото започна да става реалност.

Крачка преди финала "жълтата подводница" излъга Арсенал след успех с 2:1 у дома и нулево равенство на "Емиратс", за да се класира на своя първи европейски финал в историята.

На стадиона в Гданск Унаи Емери затвърди прозвището си "Краля на Лига Европа", постигайки победа срещу Манчестър Юнайтед, за да вдигне своя четвърти трофей от надпреварата. Това стана по най-драматичния начин - след изпълнение на дузпи.

В редовното време мачът завърши 1:1, а при изстрелите от бялата точка испанския тим се наложи с 11:10, след като се наложи дори вратарите на двата отбора да застанат зад топката. Стражът на Виляреал Херонимо Рули първо вкара от 11-те метра, а след това отрази ударът на Давид Де Хея и така донесе първия европейски трофей на "жълтата подводница".

Така, тази вечер Виляреал ще играе за първи път в своята история в мача за Суперкупата на УЕФА, докато за Челси това ще бъде пето участие в мача за трофея.

"Сините" вдигнаха Суперкупата от първия си опит през 1998 година след успех срещу Реал (Мадрид), но от тогава са в серия от три поредни загубени финала (2012, 2013 и 2019).

Двубоят на "Уиндзор Парк" в Белфаст започва в 22.00 часа, а главен арбитър ще бъде руснакът Сергей Карасьов, който свири и на Евро 2020.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДНСК наложи строителна забрана за отходната тръба в Синеморец
ДНСК наложи строителна забрана за отходната тръба в Синеморец
Бали със слама се самозапалиха в близост до дома на трудноподвижен мъж край Карнобат
Бали със слама се самозапалиха в близост до дома на трудноподвижен мъж край Карнобат