НОВИНИ

Сушата във Венеция предизвика редица проблеми за местните жители

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:44, 23.02.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Венеция пресъхна. Прочутите канали на италианския град вече по нищо не приличат на любимата за туристите от цял свят гледка с плаващи гондоли. Но проблемът далеч не е само в разочарованите туристи, а и за местните хора.

От няколко дни Венеция се бори с изключително ниски води. По-малките канали са пресъхнали и това създава проблеми за плавателните съдове. Наводненията са обичайно притеснение за града, но сега липсата на дъжд, високото атмосферно налягане и ниските приливи са причина за празните канали. Лодки и гондоли са заседнали в тях. Особено трудно е за водните линейки на града.

„Стигаме възможно най-близо до целта, след което ходим дотам със стол или носилка. Използваме мостовете и е по-трудно , защото персоналът трябва да натовари пациента, да го закара до болницата и трябва да направи това възможно най-бързо", заяви Андреа Патерностер от службата за спешна медицинска помощ.

Работниците и в търговията са свикнали с капризите на приливите и отливите и са измислили начини да се справят с тях.

„Опитваме се да използваме по-малки лодки с извънбордови двигатели. Също така се опитваме винаги да натоварваме тежестта върху носа, за да повдигнем витлото и кормилото максимално, в противен случай трябва да спрем в Канал Гранде или във външните зони и с колички да превозваме стоките до адреса", заяви Пиетро Бруса, куриер.

Венеция не е единственият район на безводие в Италия. Най-дългата река По например отчете воден дефицит от 61 на сто тази година, а снегът в Алпите е с 53 процента по-малко от типичното за планинската верига количество.

Все пак има надежда за най-романтичното място в света. Прогнозите за следващите дни предвиждат водните нива във Венеция да достигнат пик от 60 см.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глушкова и Шаламанова записаха победи в първия кръг на Държавното лично първенство по тенис
Глушкова и Шаламанова записаха победи в първия кръг на Държавното лично първенство по тенис
Българските отбори могат да подават заявки за домакинство на турнира за Купата на България до 3 март
Българските отбори могат да подават заявки за домакинство на турнира за Купата на България до 3 март