НОВИНИ

Валдис Домбровскис за членството ни в еврозоната: 1 януари 2025 г. е възможна дата (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:47, 23.02.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Поредно отлагане на датата за приемането ни в Еврозоната. В рамките само на няколко дни стана ясно, че прескачаме срока - поставен на датата 1 януари 2024 г., и то с много.

През последната седмица финансовата министърка Росица Велкова заяви, че можем да очакваме присъединяване в средата на следващата година - на 1 юли 2024 г. Днес обаче категорично стана ясно, че няма да бъдем приети в Еврозоната - преди 1 януари 2025 г.

Вижте и още във включването на Цветелина Катанска.

Новината за новата дата дойде днес от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той е в София и обсъди темата с президента и правителството. След всичко това, което видяхме да се случва в последните дни - въпросът е дали 2025 г. е последната или е само поредната дата на отлагането на еврото за България.

България може да остане в чакалнята на еврозоната за неограничено време. Важното е да изпълни всички критерии от Маастрихт, за да може да приеме европейската валута. Според заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис най-вероятната дата е 1 януари 2025 година, защото дотогава бихме могли да изпълним критерия, свързан с инфлацията. Има опасност да не изпълним друг критерий, който е свързан с дефицита в държавния бюджет и в момента България може да го надхвърли и той да премине заложените 3%.

Защо и какви мерки ще вземе страната по тази тема?

Четири са основните критерии за приемане в еврозоната. Инфлацията да не се отличава с повече от 1,5 процентни пункта от средната в три от най-стабилните ценово държави. Държавният бюджет да е с дефицит до 3%, а държавният дълг да не надхвърля 60% от БВП. Има изискване за стойността на дългосрочния лихвен процент, както и да сме били в чакалнята на еврозоната поне две години.

"1 януари 2025 година е възможна дата, но както подчертах, фактът е, че трябва да се отговори на всички критерии от Маастрихт. Датата не е важна, определяме прогнозни дати, но трябва да се изпълнят критериите", заяви Валдис Домбровскис.

В момента в еврозоната влизат 20 държави. България и Хърватия попаднаха заедно в чакалнята през юли 2020 година. Хърватия обаче успя да приеме еврото. На срещата си с Валдис Домбровскис президентът Румен Радев обяви, че приемането ни в еврозоната е стратегическо за страната и правим всичко възможно за овладяване на инфлацията, а именно стабилизиране на енергетиката и подпомагането на бизнеса и хората, както и поддържане на най-ниските в евросъюза цени на бензин и дизел.

"Всичко това доведе до пречупване на тренда на инфлация и аз съм убеден, че тя ще продължи да намалява с добри темпове. Очаквам и парламентът, който ще изберем в началото на април да приеме законите в спешен порядък", каза Румен Радев.

За да изпълним изискванията към еврозоната освен инфлация трябва да спазим и изискването за дефицит в бюджета. В момента при сега действащите политики, дефицитът е по-голям, сочат данните на финансовото министерство. Единственият начин да бъде овладян е в следващия бюджет да бъдат орязани разходите и увеличена събираемостта на приходите.

"Ние ще направим всичко възможно да предложим на Народното събрание проект на бюджет такъв, какъвто трябва да бъде, за да отговаря на Маастрихтските критерии, тоест ще предложим бюджет с дефицит 3 процента.

Правителството работи и върху кампания, която да информира обществото за ползите от приемането на еврото за национална валута.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителен работник загина след падане в шахта в София
Строителен работник загина след падане в шахта в София
Божидар Митрев е новият треньор на вратарите в Левски
Божидар Митрев е новият треньор на вратарите в Левски