НОВИНИ

Валдис Домбровскис след среща с Гълъб Донев: Забавянето за еврозоната не трябва да обезкуражава България

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 23.02.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес е на посещение в България. Той се срещна с министър-председателя Гълъб Донев.

Вижте и още във включването на Цветелина Катанска.

Премиерът Донев каза, че са съсредоточили разговора около проблемите с инфлацията. Служебното правителство от октомври постигна да имаме спад на инфлационния индекс, за да постигнем ценова стабилност, за да можем да се доближим до критерия за инфлация по Маастрихт. Обсъдихме и законодателството, което трябва да бъде прието, за да може нормативната рамка на България да отговаря за членство в еврозоната.

На свой ред Валдис Добровскис каза, че са били обсъдени няколко важни теми за приемането на еврото, за засилване на икономиката и най-вече работата на България за присъединияване към еврозоната. ЕК ще продължи да подкрепя работата на българските власти, за да може България да влезе в еврозоната. За съжаление, поради високата инфлация страната не може да изпълни първоначалната дата, ще има забавяне, надявам се, че България ще може да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г. Трябва да се изпълнят ангажиментите след чакалнята на еврозоната. Това забавяне не трябва да обезкуражава България, призова Валдис Домбровскис.

Допълни, че е много важно да се изпълнят Маастрихтските критерии. Даде пример с Литва, където през 2007 не са изпълнили изискването за инфлацията с 0,2%, а в последствие балтийската държава е приела еврото през 2015 г.

По-рано днес той разговаря и с президента Румен Радев.

В петък заместник-председателят на ЕК ще участва в конференция на тема "България по пътя към еврото". По време на форума, който се организира от Министерството на финансите, ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред страната ни да бъде член на еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проект на наредба предвижда военно обучение за учениците от 10-и и 11-и клас
Проект на наредба предвижда военно обучение за учениците от 10-и и 11-и клас
Тежък инцидент с дете на пистите в Банско
Тежък инцидент с дете на пистите в Банско