НОВИНИ

В ЦИК не е постъпвало предложение за преразглеждане на начина на отчитане на гласовете

bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 23.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

В ЦИК не е постъпвало предложение за преразглеждане на решението на комисията за отчитане на гласовете от машините и хартиените бюлетини. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг във връзка с предстоящите избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г.

Остри критики заради решението на ЦИК за общо отчитане на машинния вот и хартиените бюлетини

Решението на ЦИК отчетените гласове с хартиена бюлетина и с машина да се обявяват заедно и само в графата - брой действителни гласове предизвика жалби в съда и оставката на Цветозар Томов като говорител на комисията.

"Компетентен Административен съд в София-град да се произнесе по тези жалби. Има такава възможност (за преразглеждане на решението), ако не - ще видим съдът какво ще реши", заяви Матева.

16 партии и 7 коалиции остават регистрирани за участие в изборите, след като ВАС отхвърли жалбата на коалиция "Християндемократически съюз". До 25 февруари коалициите имат право да подадат заявление за промяна на състава или наименованието на коалицията.

Все още не е ясно как ще бъде организирано видеонаблюдението по време на вота, заяви още Матева. Организацията на това е в компетенциите на Министерството на електронното управление.

До 18 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление за това. От ЦИК напомнят, че ако на предходни избори гласоподаватели са дали вота си в секция по настоящ адрес, това не означава, че и сега са включени автоматично там.

До 18 март е и възможността за подаване на молба за гласуване с подвижна избирателна кутия.

От ЦИК напомнят, че гражданите вече могат да проверяват дали името им присъства в списък с подписи за регистрация за вота на партия или коалиция ТУК. В случай, че гражданин установи, че данните му са използвани без съгласието му в подкрепа на някоя политическа сила, може да сигнализира в Комисията за защита на личните данни.

На 1 март ще се тегли жребият, който ще определи номерата, под които политическите сили ще присъстват в бюлетината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е получила писмо от ЕС за предоставяне на боеприпаси за Украйна
България е получила писмо от ЕС за предоставяне на боеприпаси за Украйна
Повдигнаха обвинение на полицая, задържан с подкуп в София
Повдигнаха обвинение на полицая, задържан с подкуп в София