НОВИНИ

Домбровскис пред БНТ: Възможната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2025

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 23.02.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Възможната дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2025 година. Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в интервю пред водещия на "Панорама" Бойко Василев.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис e на посещение в България за конференция на тема "България по пътя на еврото".

"Първо, по отношение на работата на България по присъединяването към еврото - Европейската комисия продължава да подкрепя тази работа. Както знаете, всички държави, които се присъединяват към еврозоната, трябва да отговарят на т.нар. Маастрихстки критерии. В случая с България изглежда той е изпълнен по отношение на публичните финанси, дългосрочните лихвени проценти и стабилността на валутните курсове или т.нар. ERM2. Проблемният критерий е инфлацията. Знаем, че в момента средата е високо инфлационна, особено след руската агресия в Украйна. Инфлацията в централно и източноевропейските страни е висока, както и в ЕС като цяло. Общата оценка на Европейската комисия и българското правителство е, че инфлационният критерий не е постигнат, при това със значителна разлика, което прави присъединяването към еврозоната на 1 януари 2024 невъзможно. Да се надяваме, че отлагането няма да бъде дълго, и че присъединяването ще е възможно година по-късно", заяви Домбровскис.

Цялото интервю със заместник-председателя на Европейската комисия гледайте утре в "Панорама" по БНТ1.

По време на визитата на Валдис Домбровскис у нас са планирани срещи с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка. По време на форума, който се организира от Министерството на финансите, ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред страната ни да бъде член на еврозоната.

Финансовият министър: Приемането на еврото у нас се отлага

Миналата седмица, служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024-та година, защото изостава с приемането на необходимото законодателство и не отговаря на критерия за инфлация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха голям фенклуб на Лудогорец в Белгия
Откриха голям фенклуб на Лудогорец в Белгия
Румен Радев награди българските спасители в Турция на церемонията "Пожарникар на годината"
Румен Радев награди българските спасители в Турция на церемонията "Пожарникар на годината"