НОВИНИ

Румен Радев награди българските спасители в Турция на церемонията "Пожарникар на годината"

Николай Минков
от Николай Минков
11:38, 23.02.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Членовете на българските аварийни екипи, които участваха в спасителните операции след земетресението в Турция, получиха отличия от президента Румен Радев в рамките на церемонията "Пожарникар на годината".

Президентът поздрави наградените и посочи, че е чест и отговорност да е патрон на тази церемония.

"Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, нашите спасители още същия ден вече спасяваха човешки живот. Бях обезпокоен, защото осъзнавах колко трудно е да се създаде организация и да пристигнем навреме. Да се определят екипи и средства, организация и щаб за тази сложна дейност, да се доставят всички оборудвания. Ние бяхме първа страна от ЕС, която се включи с екипи на място. Показахме, че сме държава с ефективни институции, която може бързо да се организира и да действа. Аз съм убеден, че с хора като вас България ще просперира. И нека това земетресение да бъде предупреждение за всички, за да са подготвени институциите. Вие скрепихте и междусъседските отношения с Турция", каза Румен Радев.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на всички участвали в спасителната операция.

"Господин президент, вие бяхте първият, който откликна на този призив. И вие, скъпи приятели, посетихте зоната на земетресението само няколко часа по-късно. Нашите щети са огромни, ще възстановим градовете, но не можем да върнем животите. Никога няма да забравим тази болка. А вие, скъпи приятели, бяхте светлина в най-тъмната нощ. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя. От името на целия ни народ ви изказвам благодарност", заяви Айлин Секизкьок.

Пожарникар на годината стана главен инспектор Георги Тодоров от Горна Оряховица.

Старши инспектор Владислав Ангелков беше награден в раздел "Контролна дейност". Старши инспектор Иван Гьошев беше награден за превантивна дейност. За спасителна дейност бе награден старши инспектор Росен Калфин. За пожарогасителна дейност бе награден главен инспектор Николай Кирилов.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев поздрави наградените в 28-ата церемония "Пожарникар на годината".

"Цялата дирекция заслужава голяма и колективна награда. Само за миналата година са спасени над 600 живота, а на всеки 10 минути вие реагирате на сигнали", каза още Демерджиев.

Той припомни действията на пожарникари и спасители при наводнения и пожари и при земетресението в Турция и пое ангажимента да бъде разработен и внесен закон за доброволчеството.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домбровскис пред БНТ: Възможната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2025
Домбровскис пред БНТ: Възможната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2025
Трима загинаха след поредица от стрелби в САЩ - сред тях дете и журналистка, отразявала случая
Трима загинаха след поредица от стрелби в САЩ - сред тях дете и журналистка, отразявала случая