НОВИНИ

Ескалация на войната в Украйна може да доведе до правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, смятат социолози

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 23.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Слушай новината

Евентуална ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до, иначе трудната, коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Около това мнение се обединиха в "Денят започва" социолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова от "Тренд".

Година след избухването на войната, има реален риск от ескалация на конфликта или интензифициране на бойните действия и това личи и от последните речи на Джо Байдън и Владимир Путин, посочи Първан Симеонов.

Джо Байдън във Варшава: НАТО е по-силен от всякога, подкрепата за Украйна остава непоклатима

"Ако войната ескалира, може след изборите, щем не щем, да трябва да правим правителство, защото нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англо-саксонските, ще искат България да има правителство. Това значи, че Бойко Борисов трябва бързо да реагира и нещо да се договори с политическите си опоненти. Аз, поне, така разчетох последните санкции "Магнитски". Противопоставянето на тези избори ще е много ярко, на две алтернативи, и ще е много трудно те да се сработят, но ако войната не остане фонова, както е в момента, а се интензифицира, ще има натиск за правителство", заяви Първан Симеонов.

Речта на Путин: Обвини Украйна и Запада за началото на войната, Русия излиза от договора "Нов СТАРТ"

При всички случаи, ако се стигне до подобна коалиция, тя ще е оформена като някакъв вид експертно, програмно или техническо правителство, допълни още Симеонов.

"Ако ситуацията във външнополитически план принуди към този разговор, той ще е сложен и ще се наложи всеки да направи много тежки компромиси и да намерят разказ, с който да обяснят на своите електорати защо това се случва. Има и трети вариант - т.нар. "хартиена коалиция" или коалицията "Магнитски" - БСП, ДПС и ГЕРБ. Това също не изглежда много красиво и обществено приемливо и не мисля, че ГЕРБ ще се ентусиазират за такова нещо", посочи Евелина Славкова.

Акцентът на кампанията преди вота остава противопоставянето между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - или т.нар. - статукво срещу промяна. От малките партии, към момента "Български възход" изглежда, че ще прекрачат 4-процентовата бариера за влизане в 49-ото Народно събрание.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола след равенството с РБ Лайпциг: Хората очакват, че ще спечелим с 5:0, но това не е реално
Гуардиола след равенството с РБ Лайпциг: Хората очакват, че ще спечелим с 5:0, но това не е реално
Петима български атлети ще участват на европейското в Истанбул
Петима български атлети ще участват на европейското в Истанбул