НОВИНИ

Отложиха дело срещу каналджии - единият излежавал присъда в Унгария по същото обвинение

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 23.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Две години след като полицията залови 41 мигранти на автомагистрала "Тракия" до Пловдив, днес трябваше да започне делото срещу техните каналджии - двама мъже от района на Хасково. Делото в Пловдивския районен съд обаче се отложи, защото се оказа че шофьорът, превозвал мигрантите, е задържан и осъден в Унгария, отново за трафик на мигранти.

В Пловдския районен съд се явиха само адвокатите на обвиняемите и прокурорът по делото. 39-годишният водач на буса ще трябва да бъде доведен в България след разрешение на унгарските власти. Там той вече има наложена 4 годишна присъда за трафик на хора. Кога е напуснал страната в съдебната зала не стана ясно, но се очаква да бъде доведен за следващото заседание по делото.

"Ами той е задържан там за трафик на бежанци, отново за същото престъпление. Ако го докарат, би могъл да получи условна присъда, защото така позволява законът", каза адвокатът Мирослава Манова.

Припомняме, че на 30 март на 146-километър на автомагистрала „Тракия“, бусът, който е превозвал мигрантите, спукал гума и шофьорът спрял да я смени. В този момент преминаващ патрул на магистрална полиция направил проверка. Така в товарното отделение полицаите преброили 38 души и още 3 трима на предната седалка. Въпреки малкото пространство, в което са били натоварени, всички са били в добро здраве. Шофьорът с предишни криминални прояви, родом от свиленградско е направил пълни самопризнания.

"За това престъпление, за което е делото, към момента на извършването му е неосъждан. Тази присъда е последваща така, че той ще си излежи тази присъда от унгарския съд. Двете подлежат на кумулация, ако бъде призната по надлежния ред присъдата от Унгария", каза прокурорът Асен Илиев.

Наказанието, което законът у нас предвижда, е лишаване от свобода от 1 до 6 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Репортер: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на жената, задържана за убийството на приятеля ѝ в кв. "Овча купел"
Повдигнаха обвинение на жената, задържана за убийството на приятеля ѝ в кв. "Овча купел"
Борислав Кьосев: Всеки мач с екипа на ЦСКА бе истинско преживяване
Борислав Кьосев: Всеки мач с екипа на ЦСКА бе истинско преживяване