НОВИНИ

Светла Оцетова пред БНТ: Пловдивският гребен канал е абсолютно конкурентен на останалия свят

светла оцетова бнт пловдивският гребен канал абсолютно конкурентен останалия свят
bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 22.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската ни шампионка на двойка скул при жените от Игрите в Монреал 1976 Светла Оцетова застана пред камерата на БНТ, за да коментира провеждащото се в момента световно първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години в Пловдив.

Оцетова, която е и проектант на Гребния канал в Пловдив, коментира защо "града под тепетата" е предпочитана дестинация за домакин на подобни планетарни форуми през годините.

"Пловдивският канал предоставя едни от най-добрите условия в света за състезания и тренировки. Много от състезателите и техните треньори са доволни и искат пак да дойдат, тъй като водата е много бърза заради високата температура. Освен това фактът, че отделните коридори предоставят равностойни шансове на състезатели също прави така, че големите първенства да се провеждат в Пловдив.", започна бившият председател на БФ Гребане.

"Ние сме абсолютно конкурентни на останалия свят, а за да бъдем №1 имаме нужда само от допълнителна вода, в която състезателите да разпускат след състезанието вместо да се връщат отново през състезателните коридори. Имаме нужда от успореден канал. Дотук получихме много добри отзиви за организацията на първенството и се надяваме, че в бъдеще ще успеем още повече да подобрим условията за всички участници", допълни тя.

Пред БНТ Оцетова даде оценка и за представянето дотук на българските състезатели по време на шампионата в Пловдив.

"Изгледах много внимателно всички състезания, в които имахме българско участие. Винаги когато участието на нашите състезатели беше успешно, аз им изпращах поздравителни съобщения, както и на техните треньори, защото не може да не се радваме на успехите. Нашите състезатели тренират в много трудни условия в сравнение с другите отбори. Нашето финансиране е много далеч от това, с което разполагат останалите тимове", сподели Светла Оцетова.

"Трябва всички да сме горди с тяхното представяне (Цветомир Малинов и Иван Янкулов) и да ги поддържаме, за да виждаме още по-добри резултати в бъдеще. Предстоят световни първенства, олимпийски игри, а това шесто място показва, че те имат голям потенциал. Емил Нейков пък се състезава в дисциплината с най-голяма конкуренция, така че негово влизане във финал би било огромен успех. Аз се надявам, че може да влезе и сред медалистите, защото това му дава перспективата да се състезава и на големите форуми", завърши тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адв. Менков за присъдата "престъпление при евентуален умисъл" на убиеца на Милен Цветков: Има пробив в съдебната практика
Адв. Менков за присъдата "престъпление при евентуален умисъл" на убиеца на Милен Цветков: Има пробив в съдебната практика
Катастрофи по магистрала "Тракия" затрудниха движението на път за морето
Катастрофи по магистрала "Тракия" затрудниха движението на път за морето