НОВИНИ

СЗО: Маймунската шарка е под контрол и не е новият Covid-19

сзо маймунската шарка контрол новият covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:14, 20.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Маймунската шарка, без значение дали е новият или старият щам, не е нов ковид, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, каза регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс.

"Можем и трябва да се справим с маймунската шарка заедно", заяви Клуге на брифинг за медиите. И така, ще изберем ли да въведем системите за контрол и елиминиране на маймунската шарка в световен мащаб? Или ще навлезем в поредния цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който ще реагираме сега и през следващите години, ще се окаже критично изпитание за Европа и света", добави той.

Маймунската шарка е вирусна инфекция, която причинява гнойни лезии и грипоподобни симптоми. Тя обикновено протича леко, но може да доведе до смърт, отбелязва Ройтерс.

Новият щам на маймунската шарка предизвиква тревога в света, тъй като изглежда, че се разпространява по-лесно чрез рутинни близки контакти. Миналата седмица в Швеция беше потвърден случай на този вариант, който се свързва с нарастваща епидемия в Африка.

Клуге заяви, че фокусът върху новия щам дава на Европа възможност да се съсредоточи върху стария щам, който е по-лек, включително чрез по-добри съвети и наблюдение на общественото здраве. В момента в европейския регион всеки месец се регистрират около 100 нови случая на новия щам, добави той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП разби международна група за трафик на мигранти през България
ГДБОП разби международна група за трафик на мигранти през България