НОВИНИ

Маймунска шарка в Европа: Има ли риск заразата да се разпространи у нас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:50, 19.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

След първия случай на заразен с по-опасния вид маймунска шарка в Европа здравните власти у нас заявиха, че рискът заразата да се разпространи у нас е минимален. Затова и не предвиждат по-специални мерки за ограничаване на инфекцията. Препоръката им е българите, които пътуват в Африка, да ограничат контактите си с местното население.

Специална ваксина срещу маймунска шарка не съществува.

"Това е ваксина, която е създадена срещу едра шарка, но за щастие това е ваксина, която създава имунитет и покрива и маймунската вариола", заяви доц. Трифон Вълков, инфекционист.

"Тази ваксина обаче я няма в България. Като от страна на Европейската комисия има сключени рамкови споразумения с производител на ваксина, което дава възможност на държавите членки при възникнала необходимост и наличие да се мисли възможност за доставката на такива количества и за някоя от държавите членки. При нас риск няма. Няма нужда от паника", допълни д-р Кремена Пармакова, Министерство на здравеопазването.

Но всички пациенти със симптоми на маймунска вариола трябва да се изследват и да бъдат изолирани.

"Избягването на близки контакти - било сексуални, битови контакти, говорене от близко разстояние с болен човек ще намали риска да се разболеем от такова заболяване", поясни д-р Кремена Пармакова.

Висока температура, болки в мускулите и подути лимфни възли са сред симптомите на маймунската шарка. Проявяват до две седмици след заразяване.

"От самото начало обривът засяга периферните части на тялото - лицето и крайниците", заяви доц. Трифон Вълков.

Маймунската шарка засяга основно африкански държави, но от 2022 година по-безопасният щам се разпространява и в Европа.

Експертите ще установяват защо новият по-опасен вариант се предава по-лесно и засяга деца в Африка. У нас за момента не се правят изследвания какъв е видът на маймунската вариола.

"Това не е масово изследване. За две години в Европейския съюз са изследвани само 2% от заболелите по този метод", допълни д-р Кремена Пармакова.

При необходимост България може да изпраща проби за изследване в Германия. Тревога в Европа предизвикаха и първите случаи на заразени с друг вирус - на ленивеца. Той се предава след ухапване от комари в Южна Америка.

"Към момента няма данни този вирус да предизвиква някакви тежки заболявания. И все още няма данни комарите в Европа да са приспособени за неговото предаване от човек на човек", каза още д-р Кремена Пармакова.

Риск от разпространение и на този вирус у нас няма, уверяват от Здравното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Митов: Имаме нужда от увереност и организация на терена
Николай Митов: Имаме нужда от увереност и организация на терена