НОВИНИ

Конституционалисти се разминаха в тълкуванието на отказа на Радев да подпише указа за служебния кабинет

Безпрецедентната ситуация повдига въпроса намираме ли се в конституционна криза

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:42, 19.08.2024 (обновена)
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентната ситуация повдига въпроса намираме ли се в конституционна криза. Единно мнение няма - чуваме някои политици и конституционалисти да определят ситуацията като кризисна, но други не стигат до тази крайна позиция.

Ясно е обаче, че институциите действат именно по конституционните процедури, приети през декември миналата година. И с действията на Радев и Грънчарова днес виждаме на практика как функционират те.

Конституционалистите се разминаха в мнението - трябва ли указите на президента за насрочване на дата за изборите и назначаването на служебен кабинет да вървят в комплект.

"Процедурата се удължава, но Конституцията не е предвидила срок, в който трябва да бъде задължително проведен изборът, а първо трябва да бъде назначено служебно правителство", заяви Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Направи голям гаф, изборите трябваше да са още на 6-и. А с това, че отлага изборите с неясна дата, ясно е, че няма да бъдат на 20-и, а ги подлага във връзка с образуването на служебно правителство означава, че той на практика узурпира властта", допълни Орлин Колев, преподавател по конституционно право.

Изходът според доц. Наталия Киселова е един.

"Изходът - президентът не иска да провежда разговори с тези, които са потенциални кандидати, иска ново попълване на списъчния състав", добави Наталия Киселова.

Според Орлин Колев президентът няма как да изисква попълване на "домовата книга" от Народното събрание.

"Това вече е абсолютно надхвърляне на президентските пълномощия и излизане от рамките на институцията, която заема. Не може президентът, дори от висотата на поста, който заема, да нарежда на Народното събрание, не може и да нарежда на служебния министър-председател в колко часа какъв кабинет да му се представи", коментира Орлин Колев.

Конституционалистите се разминаха и по въпроса дали е в компетенциите на държавния глава да определя състава на служебния кабинет.

"Президентът има право да откаже, той няма как да назначи служебно правителство без министър на вътрешните работи. Той даде възможност - кандидатът за министър-председател отказа", смята Наталия Киселова.

"Този аргумент на президента е абсолютно несъстоятелен, не може да се противопостави на образуването на служебно правителство и другото важно нещо - не може да се противопостави на провеждането на парламентарни избори", уточни Орлин Колев.

Според бившия конституционен съдия Румен Ненков политически коректно е съставът на служебния кабинет да е бил предварително обсъден между различните политически институции.

"Спорно е дали президентът действа като обвързваща администрация по отношение на предложенията на кандидата за министър-председател, защото и министър-председателят не може да бъде задължен да приеме в този колектив, все пак има някакъв екипен принцип и лице, с което не може да работи", заяви Румен Ненков, бивш конституционен съдия.

Развоят на политическата криза според Ненков.

"Оценката на обществото е такава, че в края на краищата наближаваме времето, когато може би в изборите ще участват само роднините на кандидатите за народни представители и недоверието към политическата класа ще продължи да расте", допълни Румен Ненков.

Мнението на конституционалистите не съвпадна и по въпроса кога трябва да са изборите.

"Отлагането е възможно от септември за декември, да", коментира Наталия Киселова.

"Ако нямаме желание и готовност за ново служебно правителство към момента, това не следва да оказва влияние върху провеждането на парламентарните избори. И новият парламент на практика може да завари служебния кабинет на Главчев", допълни Орлин Колев.

Така за момента е сигурно едно - настоящият служебен кабинет, начело с Димитър Главчев, продължава да управлява. Докато не бъде избран нов, независимо кога ще са изборите.

"Той трябва да изрази някакви мотиви от чисто професионално естество - защо не е съгласен с предложения състав от кандидата, избрания от него кандидат за министър-председател. Унизителното за мен е, което е израз на нашата политическа култура, а тя не е висока, че сериозни политици свързват честността на изборите с личността на МВР министъра - такава демокрация няма, тя е Путинска демокрация. Служебното правителство вече започва да се възприема като едно трайно действащо правителство. И на мен ми се струва, че това е един път към диктатурата за съжаление", заяви Румен Ненков, бивш конституционен съдия.

"Той не може да откаже, защото той няма да организира изборите и той е до момента, в който бъде избрано правителство - или служебно, или парламентарно", каза още Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ударно начало на Аталанта, нови попълнения блестят
Ударно начало на Аталанта, нови попълнения блестят
Първа победа за Ботев Враца от началото на сезона
Първа победа за Ботев Враца от началото на сезона