НОВИНИ

Конвенцията на демократите: Тандемът Харис - Уолц приема номинацията за Белия дом

Камала Харис
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 19.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Чикаго започва Националната конвенция на Демократическата партия. На нея Камала Харис и Тим Уолц официално ще приемат номинациите за президент и вицепрезидент на Съединените щати.

Американският президент Джо Байдън тази вечер ще произнесе реч за последно "Сбогом!" с делегатите на Демократическата партия и официално ще предаде щафетата на Камала Харис.

Демократическата конвенция започва днес в Чикаго с много голяма надежда, енергия и оптимизъм. След оттеглянето на настоящия президент на страната Джо Байдън от кандидатпрезидентската надпревара и поемането на щафетата от неговия вицепрезидент Камала Харис тя за много кратко време успя не само да скъси дистанцията, но и на някои места дори и да задмине сочения за лидер кандидат-президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Над 50 хиляди души се очаква да пристигнат в Чикаго заради конвенцията на Демократическата партия в града. Сред тях 5 хиляди са делегатите на конвенцията, 15 хиляди са журналистите, а сред участниците и гостите на нея ще са настоящият президент на страната Джо Байдън, двамата бивши президенти Бил Клинтън и Барак Обама и бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Сред музикантите се очаква да пеят соул легендата Джон Леджънд, рокерката Джоан Джет, а пък холивудската звезда Ума Търман ще представя някои от участниците в нея. Днес първи на сцената ще излязат Хилъри Клинтън, както и президентът Джо Байдън.

С речта си той ще се опита да направи равносметка на своята работа като президент, но и да начертае посоката, по която Демократическата партия ще продължи напред. Утре, във вторник, на трибуната ще излезе Барак Обама. В сряда Бил Клинтън и кандидатът за вицепрезидент Тим Уолц.

В четвъртък конференцията ще бъде закрита с официалното приемане на кандидатпрезидентската номинация на Камала Харис.

За да спечели битката за Белия дом на Камала Харис ще са ѝ необходими 270 електорални гласа. Това означава, че тя трябва да спечели щатите Аризона, Невада, Джорджия и Северна Каролина или Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. В момента според Ей Би Си Нюз на национално ниво Харис води срещу Тръмп с 2,5%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илкай Гюндоган се оттегли от националния отбор на Германия
Илкай Гюндоган се оттегли от националния отбор на Германия
Петър Чобанов е готов да се включи в процедурата за служебен премиер
Петър Чобанов е готов да се включи в процедурата за служебен премиер