НОВИНИ

Зеленски официално обяви целите на украинската офанзива в Русия

Москва потвърди за разрушаването на трети мост в Курск

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:22, 19.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Разрушаването на трети мост на река Сейм в Курска област беше потвърдено от руска страна. Украинските сили се стремят да попречат на снабдяването на руските войски, изпратени за да спрат нахлуването им в района. Президентът Володимир Зеленски обяви и целите на операцията, подготвена и провеждана солово от Киев.

Съмнение няма - авиационният удар, унищожил поредния мост на река Сейм в Курска област, е част от стратегията на Киев да забави доставките на военна техника и боеприпаси за руските войски, изпратени за да спрат украинското нахлуване в района. А то продължава вече две седмици.

Последното изявление на украинския президент потвърди очакванията, че силите му ще се възползват максимално от неочакваната за Русия ситуация на фронта. Володимир Зеленски съобщи, че тази сутрин са били пленени още руски войници, които ще могат да бъдат разменени за украински военнопленници.

"И не става дума само за защитата на Украйна, сега първостепенната задача на тази офанзива е да унищожи колкото се може повече руски военен потенциал и колкото е възможно по-мащабни контраофанзивни действия. Това включва създаването на буферна зона на територията на агресора, вследствие на нашата операция в Курска област", заяви той.

В украинския граничен район Суми войната постоянно диктува ежедневието на хората. Преди - с руското нахлуване. Сега - с непрестанното преминаване на украински бойни машини в обратна посока, към руска територия. Въпреки обстрела и разрушенията, новият пробив повдига духа на жителите на Суми:

"Нашите войници трябва... Не, те вече показаха своята сила и всички, които не вярваха в тях, сега могат да видят на какво са способни те", казва Наталия, местна жителка.

Кремъл заяви, че "няма да преговаря" с Украйна заради нахлуването ѝ в руската Курска област. Но Володимир Зеленски смята, че упражняването на по-голям натиск върху Русия би моглo да ускори постигането на мир. Все повече военни анализатори коментират отношението на западните съюзници на Киев в тази ситуация.

Украйна продължава да настоява и да получава тяхната подкрепа. Но след събитията на фронта през последните две седмици Западът ще трябва да приеме, че украинците са способни да предприемат неочаквани и независими действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Горица Грънчарова подаде сигнал за оказван политически натиск
Прокуратурата: Горица Грънчарова подаде сигнал за оказван политически натиск