НОВИНИ

Три дни след кървавата свада в Халкидики: Два въпроса остават без отговор

Забавена поръчка или наказателна акция между две групи от българския подземен свят - все още не е ясна истинската причина за мелето

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:25, 19.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Три дни след кървавата свада в плажното заведение в Халкидики два въпроса остават без отговор - каква е същинската причина за саморазправата, а също и кой е държал втория пистолет по време на стрелбата.

Забавена поръчка или наказателна акция между две групи от българския подземен свят - все още не е ясна истинската причина за мелето. Намерени са и четири гилзи - две от един калибър и две от друг.

"Гръцките власти твърдят, че са открили доказателства за връзка между собственика на заведението с български мафиот, когото не цитират по име. Втората голяма въпросителна е кой е държал пистолетите в този инцидент - там е стреляно с два различни пистолета. Едното оръжие със сигурност е използвано от охранителите, които са се притекли на помощ на собственика на заведението и с него е прострелян един от нападателите. Но за другия пистолет няма официална информация дали е бил в ръцете на нападателите", заяви Слави Ангелов, журналист, вестник "24 часа".

Участниците в боя са добре познати на властите у нас, а вече и на гръцките.

"По-известен е Кирил Руския, който навремето беше свързан с т. нар. банда на чуковете, които в началото на това хилядолетие разчистваха сметки силово, наказваха дилъри, длъжници, упражняваха контрол върху наркопазара. Бяха свързани с Таки тези хора. Сега дали са свързани по някакъв начин с него нямам представа", допълни Слави Ангелов.

Със съсобственика на заведението - Ивайло Константинов, по прякор Белгиеца, се свързва и популярно заведение в центъра на София.

"Любимо място на българските депутати. Но не е човек, който по някакъв начин е свързан с българската организирана престъпност. Въпреки че не е изключено, поне гръцките власти намекват, че е имал съдружници, които според тях са свързани с българската мафия. И оттам се задават въпроси дали не е някаква схема за пране на пари този ресторантьорски бизнес там", коментира журналистът Слави Ангелов.

Хората около Кирил Руския ги грози до 20 години затвор.

"Парадоксалното в случая е, че тези хора вместо да бъдат наказани от българското правосъдие най-вероятно ще бъдат наказани от гръцкото правосъдие, тъй като това у нас не работи", добави Слави Ангелов.

Случилото се в късните часове на петък събужда спомените от престрелката в Слънчев бряг преди 8 години, когато беше убит един мъж, а Митьо Очите беше прострелян.

"Този случай е показателен за това как продължителната липса на ефективно правосъдие в България кара такива хора да се самозабравят и да се държат така, както правят у дома в Слънчев бряг. Този случай наистина напомня на инцидента, когато една група около Митьо Очите, около 30 души, се сбиха с десетина души около един човек, който се казваше Божо Кравата", каза още Слави Ангелов.

Това е втори сериозен инцидент с българи в южната ни съседка - преди два месеца български рибари в района на остров Самотраки убиха гръцки водолаз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открити половин век по-късно: Кой и кога е откраднал мощи на светци от Рилския манастир?
Открити половин век по-късно: Кой и кога е откраднал мощи на светци от Рилския манастир?
Челси и Атлетико Мадрид се разбраха за Жоао Феликс
Челси и Атлетико Мадрид се разбраха за Жоао Феликс