НОВИНИ

Открити половин век по-късно: Кой и кога е откраднал мощи на светци от Рилския манастир?

Миналата седмица ГДБОП предотврати трафик на църковни ценности

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова , Репортер: Даниела Димитрова
20:32, 19.08.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително ценни мощи на единайсет светци се появиха, след като бяха изчезнали преди около половин век от Рилския манастир. Те бяха открити в Дряново, в депо за трафик на църковни ценности.

При акцията на ГДБОП беше задържан Велизар Костадинов, но той е само част от добре изградена мрежа в няколко страни. Предметите са от 19 век и повечето са професионално рестраврирани, за да им бъде повишена цената.

Сред спасените реликви са икони, плащеници, митрополитски жезли, стари ръкописи. Някои от тях са датирани, други - не. От Светия синод казват обаче, че най-ценното са мощите на единайсет светци, сред тях свети Пантелеймон и свети Йоан Златоуст. Те били съхранявани в Рилския манастир.

"Предполага се, че някъде 70-те години, когато манастирът е затворен и е направен музей, тогава те са напуснали манастира, къде точно са били съхранявани, как са стигнали до този човек, той как ги е придобил. Това тепърва предстои да се изяснява, но това наистина е най-най-голямата ценност", посочи епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Мощите били опаковани в метални кутии и някои от тях - надписани на стара хартия, обяснява епископът. Когато се възстановява манастирът, липсите са установени, но дирите са изгубени. Наталия Неделчева е реставратор в Националния църковен музей. Тя е един от експертите, извикани от ГДБОП, за да оценят автентичността на предметите, повечето от които са от епохата на Възраждането. Казва, че е била удивена от това колко са ценни, но и от това, че повечето били реставрирани.

"Предметите са страшно много, на едно място събрани, и определено представляват културна ценност и са ценни и за българската църква. Каква е причината да бъдат реставрирани - най-вероятно да бъдат съхранени и съответно един обект, когато е в по-добро състояние, съответно и цената му е по-висока", коментира Неделчева.

Според реставраторката другата изключително ценна находка е жезълът на Смолянския митрополит Гервасий.

"1891-1897 г., 19 век е жезълът. Има и части от иконостас, Евангелие с обков и ръкопис от 12-13 век, най-вероятно на богослужебна книга".

Един човек не може да притежава в дома си толкова много ценни предмети, казват от Синода, и определят спасените реликви като вероятна част от канал за продажба на ценности.

"Те са изкупувани на търгове в чужбина, някои от тях са изчезнали от царска Русия, около революцията през 1917-та. По какъв начин са стигнали точно в България и как е предстояло да бъдат разпределени, накъде да отпътуват ние не знаем, но това стратегическо положение на страната ни я прави много привлекателна за този вид трафик на ценности", каза епископ Герасим.

Предполага се, че богати руски граждани организират такива канали, купуват на Запад ценностите, а България е само спирка към пренасянето им в Русия. Интересно е, казва епископ Герасим, че част от предметите като потири и дискоси са чисто богослужебни.

"Въобще обикновен човек не бива да се докосва до тях. А как тези хора си позволяват да вършат такива кощунствени дейтвия заради едната печабла аз не мога да си го обясня", обясни епископ Герасим.

Днес къщата на задържания Велизар Костадинов в Дряново беше пуста. Съседите му казаха, че имал още две къщи. По принцип бил от София, бил безработен, но поддържал висок стандарт на живот. Изглежда неслучайно е избрал спокойното малко градче. Следен е от ГДБОП от месеци.

"Не очаквахме, виждам идват тука коли, товарят, ама какво, що".

"С какво се занимаваше? Нали ви казвам с иманярство".

"Знам, че събира стари дрехи, коли, монети, старинни работи".

От Светия синод са надяват когато завърши делото срещу Велизар Костадинов, ГДБОП да върне ценностите на законният собственик - църквата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов изпусна мачбол и загуби в първия кръг в Добрич
Антъни Генов изпусна мачбол и загуби в първия кръг в Добрич
Три дни след кървавата свада в Халкидики: Два въпроса остават без отговор
Три дни след кървавата свада в Халкидики: Два въпроса остават без отговор