НОВИНИ

СЗО с предупреждение, че се разпространяват по-заразни версии на коронавируса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:59, 16.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нова мутация на коронавируса във Великобритания са открили изследователи от Университета в Единбург. Световната здравна организация предупреди, че нови, по-заразни версии на патогена продължават да се разпространяват по света. Израел стана първата страна в света, която фактически въвежда сертификат за имунитет, а Унгария първа в Евросъюза получи китайската инжекция на компанията "Синофарм".

Първите 550 000 дози на "Синофарм" пристигнаха в Будапеща с правителствен самолет от Пекин. Унгария е поръчала общо 5 милиона дози на "Синофарм". Унгария първа в Евросъюза започна ваксиниране и с руската ваксина "Спутник V". Премиерът Орбан многократно критикува действията на Брюксел по одобрение и снабдяване с ваксини като твърде бавно.

"Въпреки несигурността на доставките на европейски ваксини, със сигурност мога да кажа, че до края на месец май ние унгарците ще можем да ваксинираме 3 и половина милиона души повече, отколкото страна еврочленка със сходни размери, която разчита само на западни ваксини", коментира Виктор Орбан.

27-те се борят със забавяне на доставките и недостиг на ваксини при трите най-важни препарата, разрешени в Общността - на "Пфайзер", на "Модерна" и на "Астра Зенека". Сърбия, която също използва инжекции на Китай и Русия, изпреварва Евросъюза по темпове на ваксинация.

Здравните власти в Гърция отложиха всички ваксинации в широкия регион на Атина - Атика заради рекордни снеговалежи. Снегът започна да се сипе над гръцката столица късно снощи и продължи през цялата нощ.

Новият вариант на британския вариант на коронавирус е засечен и в Дания, Нигерия, САЩ, Гана, Франция, Австралия, Канада и Испания. Основният "британски" вариант вече е открит в 86 държави, "Южноафриканският" - в 44 страни, а "Бразилският" - в 15.

При 43% от населението с поне една доза ваксина, Израел отваря през неделните дни молове, пазари на открито, книжарници и музеи. От 23 февруари страната въвежда и сертификат за имунитет, който ще дава достъп до обекти за отдих и развлечения като фитнес зали и хотели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината на “Янсен” подаде заявление за одобрение от Европейската агенция по лекарствата
Ваксината на “Янсен” подаде заявление за одобрение от Европейската агенция по лекарствата
Давид Алаба обяви, че напуска Байерн
Давид Алаба обяви, че напуска Байерн