НОВИНИ

Дубайската принцеса в шокиращо видео: Държат ме като заложник

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
15:41, 16.02.2021
6786
Чете се за: 04:42 мин.
Още
Слушай новината

Дубайската принцеса Латифа, дъщеря на шейх Мохамед Ал Мактум, е държана като заложник и се страхува за живота си. Това казва самата тя в няколко шокиращи видеа, разпространени от разследващото предаване Panorama на BBC.

През 2018 г. принцеса Латифа се опита да напусне ОАЕ с яхта, но беше заловена и върната в Дубай. Смята се, че е заснела видеата година след опита за бягство. Записвани са в продължение на месеци от телефон, който принцесата получила тайно.

Изпращала ги като послания до приятели. В един момент обаче съобщенията спрели и приятелите ѝ се обърнали за помощ към ООН.

"В момента се намирам в тоалетната, защото това е единствената врата, която мога да заключа" - казва Латифа в едно от видеата. - "Намирам се във вила. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор - прозорците са залостени и не мога да ги отворя. Отвън има петима полицаи, а вътре в къщата - две полицайки. Не мога дори да изляза навън и да подишам чист въздух".

В друго видео тя казва, че не знае кога ще бъде пусната и какво ще завари, когато я пуснат.

"Всеки ден се притеснявам за безопасността си и за живота си. Не знам дали ще оцелея. Полицаите ме заплашиха, че ще съм затворник цял живот и няма да видя слънцето отново", казва принцесата.

"Вече съм уморена от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила-затвор. Просто искам да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен. Наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден. Просто съм много, много уморена от всичко това", казва в друго видео тя.

35-годишната сега принцеса Латифа бин Мохамед ал-Мактум се е опитвала да избяга от страната си два пъти. Първият ѝ опит е, когато е на 16.

През 2011 г. обмисля нов план за бягство с помощта на френски бизнесмен. Планът обаче се реализира чак през 2018 г.

В бягството е включена и инструкторката ѝ по капойера. Двете стигат с джет до международни води, където се качват на яхта под американски флаг.

8 дни по-късно, край бреговете на Индия, яхтата е спряна, а на борда се качват командоси. Латифа и инструкторката й се крият в тоалетната, но димни гранати ги принуждават да излязат на палубата. Латифа е заловена и върната в Дубай. Оттогава за нея не се знае нищо.

След бягството ѝ властите в Дубай успокоиха, че принцесата е добре и за нея се грижи семейството ѝ.

Бившият върховен комисар по правата на човека към ООН Мери Робинсън, която след срещата си с Латифа през 2018 г. я описа като "проблемна млада жена", след появата на видеата заяви, че е "ужасно измамена" от семейството. Робинсън призова за международни действия, за да се установи сегашното местоположение и състояние на младата жена.

Бащата на Латифа шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е един от най-богатите хора в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

Преди 20 години друга негова дъщеря - принцеса Шамса също прави опит за бягство, докато са на почивка в Англия. Месец по-късно е заловена в Кеймбридж. В мейл до приятел тя твърди, че е нападната от четирима мъже, които я вързали и вкарали в автомобил. След това я упоили. На следващия ден я качили на частен самолет и я върнали в Дубай.

През април 2019 г. шестата жена на шейх Мохамед принцеса Хая успя да избяга с двете си деца във Великобритания.

Вижте повече във видеото - в репортажа на Мартин Гицов.

Снимки: БГНЕС, BBC

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехкиня спечели на 15 км на световното по биатлон, българките извън първите 50
Чехкиня спечели на 15 км на световното по биатлон, българките извън първите 50
За първи път от 10 години: Европейската космическа агенция набира астронавти
За първи път от 10 години: Европейската космическа агенция набира астронавти