Дубайската принцеса в шокиращо видео: Държат ме като заложник

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
15:41, 16.02.2021
5001
Чете се за: 04:42 мин.
Още
Слушай новината

Дубайската принцеса Латифа, дъщеря на шейх Мохамед Ал Мактум, е държана като заложник и се страхува за живота си. Това казва самата тя в няколко шокиращи видеа, разпространени от разследващото предаване Panorama на BBC.

През 2018 г. принцеса Латифа се опита да напусне ОАЕ с яхта, но беше заловена и върната в Дубай. Смята се, че е заснела видеата година след опита за бягство. Записвани са в продължение на месеци от телефон, който принцесата получила тайно.

Изпращала ги като послания до приятели. В един момент обаче съобщенията спрели и приятелите ѝ се обърнали за помощ към ООН.

"В момента се намирам в тоалетната, защото това е единствената врата, която мога да заключа" - казва Латифа в едно от видеата. - "Намирам се във вила. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор - прозорците са залостени и не мога да ги отворя. Отвън има петима полицаи, а вътре в къщата - две полицайки. Не мога дори да изляза навън и да подишам чист въздух".

В друго видео тя казва, че не знае кога ще бъде пусната и какво ще завари, когато я пуснат.

"Всеки ден се притеснявам за безопасността си и за живота си. Не знам дали ще оцелея. Полицаите ме заплашиха, че ще съм затворник цял живот и няма да видя слънцето отново", казва принцесата.

"Вече съм уморена от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила-затвор. Просто искам да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен. Наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден. Просто съм много, много уморена от всичко това", казва в друго видео тя.

35-годишната сега принцеса Латифа бин Мохамед ал-Мактум се е опитвала да избяга от страната си два пъти. Първият ѝ опит е, когато е на 16.

През 2011 г. обмисля нов план за бягство с помощта на френски бизнесмен. Планът обаче се реализира чак през 2018 г.

В бягството е включена и инструкторката ѝ по капойера. Двете стигат с джет до международни води, където се качват на яхта под американски флаг.

8 дни по-късно, край бреговете на Индия, яхтата е спряна, а на борда се качват командоси. Латифа и инструкторката й се крият в тоалетната, но димни гранати ги принуждават да излязат на палубата. Латифа е заловена и върната в Дубай. Оттогава за нея не се знае нищо.

След бягството ѝ властите в Дубай успокоиха, че принцесата е добре и за нея се грижи семейството ѝ.

Бившият върховен комисар по правата на човека към ООН Мери Робинсън, която след срещата си с Латифа през 2018 г. я описа като "проблемна млада жена", след появата на видеата заяви, че е "ужасно измамена" от семейството. Робинсън призова за международни действия, за да се установи сегашното местоположение и състояние на младата жена.

Бащата на Латифа шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е един от най-богатите хора в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

Преди 20 години друга негова дъщеря - принцеса Шамса също прави опит за бягство, докато са на почивка в Англия. Месец по-късно е заловена в Кеймбридж. В мейл до приятел тя твърди, че е нападната от четирима мъже, които я вързали и вкарали в автомобил. След това я упоили. На следващия ден я качили на частен самолет и я върнали в Дубай.

През април 2019 г. шестата жена на шейх Мохамед принцеса Хая успя да избяга с двете си деца във Великобритания.

Вижте повече във видеото - в репортажа на Мартин Гицов.

Снимки: БГНЕС, BBC

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ледена висулка рани жена в центъра на София
Ледена висулка рани жена в центъра на София
За първи път от 10 години: Европейската космическа агенция набира астронавти
За първи път от 10 години: Европейската космическа агенция набира астронавти