НОВИНИ

Хероин за над 36 млн. лв. е задържан във Варна. Пратката идвала от Иран

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 16.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Криминално
Слушай новината

401 килограма хероин бяха задържани на пристанище Варна при съвместна акция на прокуратурата, ГДБОП и Агенция "Митници". Наркотикът е между 26 и 36 милиона лева. Пазарната цена е много по-висока.

Пратката е изпратена от Иран и е предназначена за шуменска фирма, която не е развивала дейност. Към наказателна отговорност са привлечени двама мъже - на 35 и 45 години.

Този случай е без прецедент. За първи път се задържат наркотици по море, което се обяснява с пандемията и затварянето на пътища.

Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло 401, 468 килограма. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, съобщи пред медиите апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

На 7 февруари на пристанище Варна е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него са се намирали 4 броя контейнери, транспортиращи всеки по 400 рула покривни платна с подложка - - битумни ролки. Според документацията страна на произход е ислямска република Иран, продавачът е иранска фирма, а крайната дестинация е България.

Българската фирма е регистрирана в търговския регистър в Шумен, а развива своята дейност в Търговище.

При митническа проверка в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. При извършената проверка и оглед са установени 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка е ясно, че пакетите съдържат хероин.

Назначена е съдебна химическа експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. От заключението на експертизата ще бъде определена стойността му. Предполага се, че тя е от 26 до 36 млн. лева. Пазарните цени са двойно или тройно по-високи, допълни още Чавдаров.

След оперативно издирвателни дейности от страна на ГДБОП е установено, че в извършването на деянието е участвал собственикът на дружеството вносител на стоката, който е на 35 години и служител от митнически пункт град Търговище. Двамата са задържани за 72 часа.

Наркотикът не е предназначен само за българския пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионска Лига отново е тук!
Шампионска Лига отново е тук!
Съдът ще се произнесе в срок по делото срещу Огнян Донев
Съдът ще се произнесе в срок по делото срещу Огнян Донев