НОВИНИ

Журналист: Все още е живо негативното отношение към българите в Република Северна Македония

Весела Смилец
от Весела Смилец
16:56, 16.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Журналистът Насер Селмани преди дни беше в България и взе интервюта от двамата вицепремиери Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за състоянието, в което са отношенията между България и Република Северна Македония.

В специално интервю за "Светът и ние" той направи анализ на причините, поради които процесът на интеграция на Северна Македония буксува. По думите му има политически елити, които произлизат от бившата комунистическа система.

"Все още е живо негативното отношение към българите, което беше отгледано по времето на Югославия, защото трябваше да се създаде образа на имагинерния неприятел, за да бъдем по-близо до Сърбия и другите югославянски народи", допълва Насер Селмани.

Той вярва в политическата мъдрост, че в Скопие ще се разбере реалността и идеята за македонизма ще се предефинира, както и че с България ще бъдат изградени нормални отношения. Но смята, че без сериозно влияние отвън, Република Северна Македония не би могла да се демократизира.

Дълбоката държава в Република Северна Македония. Анализ на Насер Селмани за тайните в управлението

Скептичен е и за пътя на страната по време на португалското председателство на ЕС, до юли 2021 година. Но е важно процесът на евроинтеграция да започне, защото това е единствената алтернатива за бъдещето на страната в региона като независима държава, смята Селмани.

Насер Селмани е сред известните публицисти на Република Северна Македония, дългогодишен председател на Съюза на журналистите (2010 - 2018 година). В момента е главен редактор на платформата zoom.mk. и хоноруван преподавател по журналистика в Тетовския университет.

Какво трябва да направят историците от двете страни на границата и какво политиците - вижте в интервюто на Весела Смилец.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович на девети полуфинал в Мелбърн
Джокович на девети полуфинал в Мелбърн
Ледена висулка рани жена в центъра на София
Ледена висулка рани жена в центъра на София