НОВИНИ

Дълбоката държава в Република Северна Македония. Анализ на Насер Селмани за тайните в управлението

дълбоката държава република северна македония анализ насер селмани тайните управлението
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:02, 31.01.2021
9596
Чете се за: 08:57 мин.
Балкани
Слушай новината

Един от най-авторитетните македонски публицисти Насер Селмани прави детайлен разрез на политиката в Република Северна Македония. На зависимостите от бившите служби на Югославия, влиянието на Русия на Балканите и на сръбската православна църква в Северна Македония. В интервю за агенция БГНЕС главният редактор на авторитетния сайт zoom.mk заявява, че Зоран Заев е един от малкото македонски политици, които могат да вземат смели политически решения, което е показал с подписването на Договора с Гърция.

Селмани коментира думите на Зоран Заев, че бивша Югославия е отделила със стена Македония от България.

Не Югославия е издигнала стена, а тя използва ситуацията след 1948 г., когато Съветският съюз и Тито развалиха отношенията си, което беше добре дошло за Югославия и тя изолира населението, което имаше симпатии към България. От друга страна, изолацията с Албания доведе до това да не може да се контактува с албанското население в Косово и Македония. Югославия просто използва отношенията, създадени от големите играчи. Тито не направи нищо ново.

В Македония все още има симпатии към Тито и се смята, че той е диктатор, но добър диктатор

Това, според Селмани, е шизофренната реторика, която се използва в Македония. Според нея, има добри и лоши диктатори, а той е от добрите. „Нито в Македония, нито в Сърбия някой иска да говори за престъпленията по време на режима на Тито“, допълва той.

Никой не говори, че за периода на това управление – около 35 години, че славянското население в Македония, което имаше симпатии към България, не беше третирано добре. Неслучайно през този период между 200 и 300 000 албанци бяха прогонени от Македония и от Косово и изселени в Турция. Онези, които днес хвалят Тито, трябва да знаят и другата истина, за да разберат, че ние, които не го харесваме, имаме причина за това. По време на неговия режим спрямо някои народи е имало голяма несправедливост.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев (вляво) посреща колегата си от Косово Авдулах Хоти на официална визита в Скопие през октомври 2020 г.
Сн. БГНЕС

Според публициста сръбската политика експлоатира ренесанса на проюгославизма в Македония: че е било много добре, че сме живели много добре. „Те манипулират чувствата на обикновените хората, че ако по някакъв начин реставрират тази структура, хората отново ще живеят добре. Това е мъртва идея и никога няма да се върне. В края на краищата, ако тази идея – югославската, наистина беше добра, как тогава самите славяни поискаха да напуснат това формирование? Ако е било толкова добре в Югославия, защо дори чрез война някои славянски народи се откъснаха от нея?“, казва Селмани.

Това са реликви от онова време, които, за съжаление, са все още силни в Македония и имат силно влияние върху нея.

Насер Селмани разтълкува и какво е имал предвид бившият премиер Любчо Георгиевски с твърдението, че Република Северна Македония се контролира от „дълбоката държава“. „Ние или не искаме да приемем, или се правим, че не знаем, че тази структура, която управляваше тази територия от 1945 до 1990 г., изгради такива структури в системата на сигурността, в академичните среди, медиите, във всички стратегически области на обществото“, обяснява той.

Любчо Георгиевски/Сн. БГНЕС

Тази структура постоянно пробутваше тезата, че македонците са застрашени от българите и албанците

Според публициста това е правено, защото при внушението, че славянското население е застрашено от българите, от една страна, и от албанците, от друга, те остават незащитени.

В такъв случай би било нормално някой да им се притече на помощ и да ги спасява. А кой е това? – Сърбия, защото Сърбия не може да играе на друга струна, освен на тази, тъй като тук има около 20 – 30 000 сърби. Тя не може да разиграва етническата карта. Но ако експлоатира тезата, че славянското население е застрашено от някого, тогава има логика Сърбия да се появи като негов защитник. И тази теза е експлоатирана 45 г. и има корени в Македония. Трудно е хора, които 45 г. от училищната скамейка до изграждането им като личности, да ги убедите за една нощ, че това не е точно така.

Любчо Георгиевски говори така, защото той на практика беше свален от власт с типични политически удбашки методи, напомня Селмани. Така, според него, не е позволено на Любчо Георгиевски и на Арбен Джафери да отворят Македония и към Албания, и към България.

Македония не може да се развива като държава, ако няма изградени нормални отношения с всички съседи

С такава антибългарска реторика Македония няма да може да се установи като стабилна и просперираща държава в региона, отбелязва Селмани. „Онова, което е по-важно, е докладът (на ЕК – бел. ред.), който е още по-достоверен и който през 2015 г. показа и подчерта, че Македония е поробена държава. Иначе казано, Македония функционира като полицейска държава, казва Селмани. Според него на практика продължава да се управлява с типично полицейски методи. Ръководителят на тайната полиция е главният човек в държавата – не премиерът, президентът, министрите или парламентът.

А този режим все още е жив. Докато не бъде разформирована тази насилствена политическа криминална структура, тази държава не само няма да се интегрира в Европа, но ще има проблемно бъдеще.

Сърбия се опитва да си върне влиянието на Балканите

В Македония политически елит направи катастрофална грешка, продължавайки да залага на сръбската карта. Опасявам се, че македонизмът може да приключи заради начина, по който тук се опитват да лансират тази идея като югославянство. Надявам се, че в Македония има разумни хора, които ще усетят сръбския капан и няма да паднат в него, тъй като това неминуемо ще доведе до конфликт с останалите народи, казва журналистът.

Македонците нямат полза да правят от българите или от албанците свои врагове. Те имат нужда като държава да развиват нормални отношения и да си сътрудничат като съседи на основата на взаимно уважение и разбиране.

Никола Груевски/ Сн. БГНЕС

Според Насер Селмани най-големият недостатък е, че от обявяването на независимостта на Македония досега македонската опозиция никога не е била толкова просръбска, колкото в момента. „Груевски си замина, но остави своите последователи. От друга страна, в партията на Заев има силно просръбско влияние. В тази ситуация смятам, че на Заев са му „вързани ръцете“ и трудно би могъл да победи тази политика, която на практика в момента господства в Македония, допълва главният редактор на zoom.mk

В материала позициите на Насар Селмани са публикувани със съкращения. Цялото интервю можете да прочетете тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА продаде Санкаре на Панатинайкос
ЦСКА продаде Санкаре на Панатинайкос
Има ли риск от нови свличания на скална маса по магистрала "Струма"
Има ли риск от нови свличания на скална маса по магистрала "Струма"