НОВИНИ

Табелите, ограничаващи достъпа на родители в училищата, да бъдат премахнати

Това призова образователният министър Галин Цоков

табелите ограничаващи достъпа родители училищата бъдат премахнати
Снимка: МОН
bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 21.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към регионалните управления на образованието даде министър Галин Цоков. Практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции.

При някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи "Родителите до тук", "Забранен достъп за родители".

"Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото", подчерта министър Цоков.

По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Той подчертава обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация така че да не се нарушава образователният процес.

В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите.

"Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и образователната институция се осъществяват по много начини ежедневно, включително и чрез индивидуални консултации и родителски срещи. Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти", напомня министър Цоков.

Според него това се случва в мнозинството от българските училища и е парадоксално, че дори на някои такива места продължават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им.

"В повечето случаи това са ограничителни разпоредби, останали от години и е време категорично да преустановим тези практики", каза още проф. Галин Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреев се класира за четвъртфиналите на Чалънджър турнир в Хърватия
Андреев се класира за четвъртфиналите на Чалънджър турнир в Хърватия
Отмениха тренировките за спусканията от алпийските ски в Заалбах
Отмениха тренировките за спусканията от алпийските ски в Заалбах