НОВИНИ

Тагарев: България обмисля различни варианти за участие в операция на корабоплаването в Червено море

Александър Марков
от Александър Марков
14:11, 18.01.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Военният министър Тодор Тагарев потвърди, че България обмисля различни варианти за участие в операция по осигуряване на корабоплаването в Червено море, където водещи са САЩ и Великобритания.

"Да, обмисляме различни варианти, с които да се включим, и основният вариант е офицер за свръзка в щаба, който ще ръководи тази операция, за да можем да гарантираме, че по най-добър начин ще защитим интереса на българските граждани. И, да, това беше тема на разговор, макар и маркирана съвсем кратко. В срещата аз изясних този наш интерес да защитим живота на българските граждани", заяви Тагарев.

Военният министър беше обвинен от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, че е разбрал за отвлечените двама български моряци от "Галакси Лийдър" от сестрата на капитана на кораба.

Йорданов посочи, че с изявленията си за участие в операция в Червено море Тагарев застрашава живота на двамата ни моряци, тъй като хутите са обявили, че всички участници в операцията ще бъдат считани за военни цели.

"След първия път, когато го направихте това в телевизията, Ви се е обадила по телефона лично на Вас сестрата на капитана на кораба. Един от похитените. Казала Ви е, защото явно Вие не знаете, че хутите са заявили, че всеки, който се включи в операция срещу тях, става законна военна цел, което означава, че нашите моряци ще бъдат вече не отвлечени, а военнопленници с всичките последствия, които може да настъпят. Тя ви го казва това по телефона, Вие ѝ задавате леко неадекватния въпрос: "Ама те не са ли освободени"? Което показва, че Вие дори не знаете, че са похитени към онзи момент. Там благодарение на нея Вие разбирате, че брат ѝ и още един моряк са отвлечени. Правите изявление как ще изпращаме военни специалисти в операцията срещу хутите. Въпросът ми е следният - кое е по-важно за Вас - животът на българите или желанието Ви да се впишете някъде и да Ви погалят по главичката външни партньори, които дори нямат желание ние да участваме в това", заяви Тошко Йорданов.

"Не е вярно, че съм получил информация от сестрата на капитана на "Галакси Лийдър", бях информиран. Вярно е, че тя ми звъня. Тук трябва да отбележа, че освен двама наши моряци на "Галакси Лийдър" има още седем пленени от сомалийските пирати, които са в същия регион. За нас е изключително важно да гарантираме сигурността на българските граждани и на българската собственост. Във втория случай корабът е собственост на българска фирма. В това отношение за нас е важно да поддържаме контакти и комуникация с нашите съюзници, като водеща страна там са САЩ с подкрепата на Великобритания. Има и други страни, които участват в тази операция", каза още министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анна Блинкова спечели най-дългия тайбрек в женския тенис на турнир от Големия шлем и отстрани Елена Рибакина от Australian Open
Анна Блинкова спечели най-дългия тайбрек в женския тенис на турнир от Големия шлем и отстрани Елена Рибакина от Australian Open
Французинът Артур Казо поднесе изненадата на Australian Open, след като отстрани осмия в света Холгер Руне
Французинът Артур Казо поднесе изненадата на Australian Open, след като отстрани осмия в света Холгер Руне