НОВИНИ

Регионалният министър: Има риск за втория етап на програмата за саниране

При него собствениците ще трябва да заплатят 20% от средствата

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:05, 18.01.2024
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск за втория етап на програмата за саниране, тъй като при него собствениците ще трябва да заплатят 20% от средствата. Това заяви регионалният министър по време на изслушване в Народното събрание.

5100 лева е средната стойност за един апартамент от 60 квадрата, която хората ще трябва да доплатят при втория етап на санирането. Това са тези 20% самоучастие. Решението: Българската банка за развитие да предостави дългосрочни безлихвени заеми.

БСП изразиха съмнения за корупционни практики при първия етап на санирането. А регионалният министър изтъкна, че проектите са били 4 пъти повече от наличните средства.

"Около 300 лева на квадратен метър е санирането. Ако се наеме фирма и тя изпълни това саниране - колко би струвало? Цената е между 65 лева и малко под 100 лева. Как ви се струва една такава разлика между 300 лева и да го закръглим на 100 лева? Излиза, че повече от милиард и 200 милиона са били в корупционна практика", заяви Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на БСП.

"Не съм съгласен с господин Гуцанов. Сумата е малко над 150 лева на квадратен метър, като тук говорим не само за саниране, подмяна на дограма и изолация, но и за панели на покрива, които осигуряват отоплението, а и общите части, които бяха обновени", допълни Жечо Станков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Към момента в държавата има около 5500 сгради, които се нуждаят от саниране - многофамилни жилищни сгради. От тях 2100 са санирани по националната програма, в момента по етап едно ще предоставим средства за 756 сгради. Етап две, който стартира и който трябва да приключи на 29 октомври, ще подсигури още 282 милиона, макар и с 20% самофинансиране. Тоест ще осигури възможност за още 200 сгради", добави Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Ние трудно се разбираме за таксата за поддръжка на входовете, а пък сега от втория етап на програмата ще изискваме да се осигури съфинансиране, което съфинансиране по някои експертни изчисления ще бъде по няколко хиляди лева на семейство", коментира Гроздан Караджов, депутат от "Има такъв народ".

"Дали има риск за втория етап на програмата - ако разчитаме на солидарността на съсобствениците, има огромен риск, даже изглежда почти невъзможна. Първата ми инстинктивна реакция беше поне за втория етап да осигурим тези 20%. Това се оказа невъзможно по ПВУ, тъй като сме поели ангажимент да преминем от изцяло грантови схеми към солидарност. С министъра на финансите уточнихме ангажираността на държавата от гледна точка на това ангажирането на Българската банка за развитие за предоставяне на дългосрочни безлихвени заеми", заяви регионалният министър.

"За втория етап, където самоучастието е 20, за момента доста малък брой кандидати са подали документи - само за 14 милиона лева, а вторият етап е на стойност 280 милиона", допълни Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

"Настоящата ситуация със санирането само показва за пореден път, че България е ощетена от Плана за възстановяване и устойчивост", каза още Коста Стоянов от "Възраждане".

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мароко стартира с убедителен успех над Танзания в турнира за Купата на африканските нации
Мароко стартира с убедителен успех над Танзания в турнира за Купата на африканските нации
Дания и Швеция продължават с победите на европейското първенство по хандбал за мъже
Дания и Швеция продължават с победите на европейското първенство по хандбал за мъже