НОВИНИ

Тагарев: Имаме вот на недоверие за отбраната в момент, в който излизаме от руската орбита

скандал парламента заради бойните машини страйкър пеевски поиска оставката тагарев
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:14, 19.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"За първи път в българската история има вот на недоверие по военни въпроси и въпроси на отбраната – тогава, когато нашата отбрана се засилва с много бързи темпове и с много бързи темпове ние излизаме от руската орбита". Това посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред БНР.

Според Тагарев тези, които поставят въпросите, не се интересуват от отговорите и фактологията. Според него целта им е да разширят избирателната си основа. "Там няма сериозно обсъждане. Там има политически или други внушения", смята той и коментира:

"Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо".

Хипотезата за връщане на наборната служба не стои на дневен ред, но трябва да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка, категоричен бе той. И добави, че към момента вървят вътрешни анализи и дискусии по този въпрос. Той посочи като възможен вариант хората, които искат да работят за държавата, да имат задължително базова военна подготовка.

"Три са големите проекти, които са във фокуса на армията за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски", каза още министърът.

Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в Министерския съвет програма за инвестиции до 2032 г.:

"Там се вижда, че няма дори за втора бригада за изцяло нови машини при 2% от БВП. Няма да имаме възможност да го направим. За 900 машини въобще не говорим. Но изключително важно беше да имаме поне една модернизирана бригада, защото ние имаме ангажименти, които са към нашата собствена сигурност. Още една бригада правим, но не цялостно, не по този начин – частично ще модернизираме до 2032 г. 30 години почти нищо не се случваше от гледна точка на превъоръжаването. Малко трудно ще бъде компенсирано това изоставане. Правим най-доброто, за да осигурим приоритетно необходимите способности на армията".

За критиките относно американските бойни машини "Страйкър", министърът бе категоричен, че нищо не се прави без експертната оценка на сухопътните войски и специалистите от щаба по отбрана. Според експертната група тази машина ни дава най-добър баланс между мобилност и маневриране, защитеност на машината и огнева мощ.

"Това е машината, която ни дава най-добрия баланс, на цена, която можем да си позволим. Много важен е въпросът да не очерняме предварително това, което ще получи българската армия. Това масово очерняне не помага на армията. Пуканки ли били, ковчези ли били – това не е сериозно".

Военният министър отбеляза, че няма абсолютна защита: "Няма машина, която да издържи на пряко попадение от управляема ракета. Няма такава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Пожелавам си и ние един ден да видим заря на стадиона в България, защото сме се класирали за голямо първенство (ВИДЕО)
Кирил Десподов: Пожелавам си и ние един ден да видим заря на стадиона в България, защото сме се класирали за голямо първенство (ВИДЕО)
Илиан Илиев пред БНТ: Започнахме с прекалено голямо уважение към сърбите, но съм доволен от реакцията (ВИДЕО)
Илиан Илиев пред БНТ: Започнахме с прекалено голямо уважение към сърбите, но съм доволен от реакцията (ВИДЕО)