НОВИНИ

Тайфунът Хайшен отмени почти 600 полета в Япония

тайфунът хайшен отмени почти 600 полета япония
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:07, 07.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Над 579 вътрешни полета бяха отменени в Япония днес заради тайфуна Хайшен, който обхвана югозападните райони на страната. Това съобщи тази сутрин телевизионният канал NHK. Основните промени в графика засягат островите Кюшу и Шикоку, както и западната част на главния остров Хоншу.

Днес в Кюшу бяха спрени високоскоростните влакове, а в редица други съседни региони броят на влаковете е намален. От съображения за безопасност високоскоростните магистрали бяха затворени в онези райони, където обикновено преминават тропически бури.

По-рано беше съобщено, че най-малко 36 души са били ранени в югозападната част на Япония от мощния тайфун Хайшен, който удари региона късно снощи, предаде ТАСС, цитирайки телевизионният канал NHK.

Повечето хора бяха ранени на остров Кюшу в префектурите Нагасаки, Кагошима и Кумамото. Съобщават се и за четири жертви в префектура Ямагучи на запад от Кюшу.

Силен порив на вятъра през нощта повреди електропроводи, оставяйки около 440 000 домове в Югозападна Япония без електричество. Поради тайфуна близо 800 000 души получиха инструкции и препоръки от местните власти да напуснат домовете си и да се установят в специални центрове за евакуация.

В момента тайфунът Хайшен се движи от Япония към Корейския полуостров със скорост 40 км/ч. Скоростта на поривите на вятъра в епицентъра му достига 60 м/сек.

Премиерът Шиндзо Абе проведе извънредно заседание на правителството, на което нареди да се направи всичко необходимо за защита на местното население. Към кабинета на министър-председателя в момента работи специален кризисен щаб, който координира дейностите на съответните министерства и ведомства, участващи в предотвратяването на щетите от природното бедствие.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осака безпороблемно на четвъртфинал, Кербер отпадна
Осака безпороблемно на четвъртфинал, Кербер отпадна
Хиляди протестираха в Подгорица
Хиляди протестираха в Подгорица