НОВИНИ

Тайнството на дузпите

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:51, 02.07.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Национални отбори
тайнството дузпите
Слушай новината

Когато спасиш дузпа в 105-ата минута на даден мач, обикновено се очаква, че ти ще бъдеш големият герой. Просто защото е ясно, че вече в срещата се играят продължения, двубоят е равностоен, а ти не си позволил на противниковия нападател да отбележи гол. Когато спасиш дузпа, бита от Кристиано Роналдо в 105-ата минута на осминафинал на eвропейско първенство, то тогава трябва да се случи чудо, за да не бъдеш ти героят на мача. Е, случи се чудо.

Ян Облак храбро отрази шута на петкратния кавалер на Златната топка, но 15 минути по-късно колегата му от другата страна на игрището Диого Коща направи най-добрата реклама за себе си пред света, като същевременно общо взето собственоръчно класира Португалия за следващата фаза. Коща отрази ударите на Иличич, Балковец и Вербич и не позволи на топката нито веднъж да влети във вратата му при дузпите, което е наистина повече от забелжително. Рефлекс, усет, късмет. От всичко по малко. При дузпите обикновено витае някаква странна енергия и трудно могат да бъдат анализирани, защото там логиката отстъпва място на емоцията. И когато всички очакваха, че Облак ще бъде човекът, за всички ще говорят днес, съдбата избра друго. И тази статия всъщност е посветена на Коща, а не на капитана на словенците, за когото жребият преди дузпите и това кой да изпълнява първи се оказа последното правилно решение за вечерта.

20 минути след като беше спасил удара на Кристиано, Ян разгада отново посоката, ала този път не отрази удара. После Бруно Фернандеш и Бернардо Силва също реализираха и португалците веднага се втурнаха към своя вратара, за да го прегръщат.

Това беше най-добрият мач в кариерата ми“, призна слисанията Коща след срещата. Снощи по време на коментара си отправих задочно предизвикателството към статистиците, за да ни кажат кога за последно един вратар е спасявал три последователни дузпи на еврофинали. Отговорът е ... никога.

Също така за първи път нито един отбор не успя да вкара при дузпите. Разказът на Диого беше прелюбопитен: „Разбира се, че сме тренирали дузпи, но това е по-скоро за лично успокоение. Когато тези удари дойдат, обикновено изпълняват резервни играчи. (б.а. – двама от тримата словенци, които биха дузпа действително влязоха на терена от пейката), а и футболистите често си сменят мнението, когато бият. Просто разчитах на усета си.“.

Роберто Мартинес също заслужено и очаквано похвали своя вратар, като каза, че той е тайото оръжие на португалците на шампионата. Е, оръжието вече не е тайно. Да не говорим, че всички в момента са се концентрирали върху спасените дузпи и сълзите на Кристиано, но нима можем да си позволим да игнорираме отразения шут на Шешко в добавеното време, когато звездата на Словения беше сам срещу Коща?! Вратарят направи блестящо спасяване с крак в миг, в който всички негови съотборници бяха готови да рухнат и да се присъединят към мъката на ридаещия допреди 5 минути свой капитан.

Тайна, която вече е разкрита. Диого Коща е спасил 13 от 42-те дузпи в кариерата си. Или почти една на всеки три. Само преди 2 години той отрази три поредни дузпи в Шампионската лига за неговия Порто. Никой никога не беше спасявал три дузпи в редовното време на срещите в най-комерсиалния футболен турнир. А като реакция? И трите снощни отразени удара от бялата точка бяха избити от вратаря с две ръце. Спокойствието, търпението, увереността, таймингът. Всичко беше направено като по конец за португалския вратар. Диого на практика чакаше докато футболистът срещу него направи контакт с топката, за да се хвърли. Което само говори ласкаво за уменията му. Ако имате време, просто прегледайте отново дузпите. Всяка една от тях е спасена великолепно.

До 115 минута шоуто принадлежеше на Ян Облак. Героят обаче е Диого Коща.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Марков: Умните мълчат, глупавите говорят!
Николай Марков: Умните мълчат, глупавите говорят!
Значителни валежи днес и утре
Значителни валежи днес и утре