НОВИНИ

Таксиметрови шофьори протестират в шест града в страната, искат справедливост за свой колега

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:09, 25.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Таксиметрови шофьори излизат на протести в шест града в страната. Те настояват за справедливи присъди за нападението над техния колега Апостол Вълчев от Ямбол.

Днес Върховният касационен съд се очаква да разгледа делото за трети път. През 2017 г. Вълчев бе прострелян и ограбен от двама ученици край село Дражево. Първоначално Окръжен съд – Ямбол постанови присъди от 6 и 16 години затвор за извършителите, но след обжалвания Апелативен съд – Бургас намали наказанията.

Случаят е от 11 декември 2017 година. Обвиненията са, че тогава непълнолетният Костадин Стоянов и 18-годишният боксьор Симеон Димитров прострелват тежко с незаконно оръжие таксиметровия шофьор от Ямбол Апостол Вълчев в предумишлен опит за убийство с цел грабеж. 7 години по-късно за трети път се стига до ВКС. Днешното заседание ще започне точно в 10.00 часа. Два часа по-рано започват и демонстрациите в цялата страна.

Пострадалият Апостол Вълчев очаква справедлив процес след 7 години протакване.

"Очаквам един справедлив процес. Тъй като ние сме таксиметрови шофьори, част от нас излизат сутрин, част от нас излизат вечер, работят, изкарват си честно прехраната. И не трябва да сме нападани и убивани по пътищата. Ние излизаме да работим, ние не излизаме да бъдем мишени. Затова очаквам един справедлив процес и очаквам съдебната система най-накрая да си свърши работа.

БНТ: Как преминаха тези 7 години за вас от началото на цялата тази история до днешна дата? Вие казвате, ние сме таксиметрови шофьори, продължавате ли да практикувате тази професия?

- Да, продължавам. Не съм се отказал от професията. Вече сме по-предпазливи. Избираме къде да ходим, избираме места. Клиенти се сърдят, че ни отиваме на места, които те посочват, защото са опасни. Тежко е. Положението става по-тежко с всяка изминала година. Възстановен няма как да съм, тъй като белият дроб не се възстановява", обясни Апостол Вълчев.

"Очаквам това да бъде последното дело и да получим справедливост. Минахме през ада, по чудо Апостол е жив. Две тежки операции. Няма никога да забравя думичките, когато го видяхме за първи път, целият опасан със системи, на легло, попита: "Кои бяха, мамо, тези хора, защо ми го причиниха, хванаха ли ги тези хора? Положението беше много сериозно", каза Живка Вълчева, майка на пострадалия Апостол.

Тя подчерта, че винаги се притеснява, когато Апостол излиза с таксито на работа.

"Винаги се притеснявам, когато излезе от вкъщи, но той е много смел и винаги вярва на хората", допълни тя.

"Искаме в крайна сметка да получим справедливост след 7 години бавене на съдебната система. Нагледахме се на всякакви адвокатски трикове и на всякакви опити за подмяна на обвинението. Не можем да приемем, че едно убийство някой се опитва да го преквалифицира в сплашване. Това на какво ви прилича? На мене ми прилича на срязани 25% от бял дроб - неговия. Няма как да приемем такова поведение от страна на съд, защита. За нас просто искаме максималните възможни присъди на тези хора. Знаете, от много време говорим за проблема са сигурността на шофьорите", каза Красимир Цветков, председател на Националния синдикат на таксиметровите шофьори.

Вижте още и в прякото включване долу:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за българските представители във втория ден на финалите на Тенис Европа до 16 г. в Монте Карло
Загуби за българските представители във втория ден на финалите на Тенис Европа до 16 г. в Монте Карло
Пол Маккартни екзалтира публиката в Аржентина, през декември ще зарадва феновете в Европа
Пол Маккартни екзалтира публиката в Аржентина, през декември ще зарадва феновете в Европа