НОВИНИ

Таксиметровите шофьори искат увеличение на тарифите за превоз

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:18, 28.10.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на таксиметрови шофьори от София се провежда пред Столичната община. Основното им искане е за увеличение на минималните и максималните тарифи за таксиметров превоз в София.

Протестиращите са единни в исканията си. Основното им настояване е за актуализация на тарифите и намаляване на годишния данък. Казват, че повечето от тях вече са пред фалит.

Искането ни е от 9 години. Тези тарифи по закон общината е длъжна да определя, което вече е направено. Но трябва и да ги актуализира веднъж годишно, което не е правено от 9 години. Става въпрос за 50% увеличение на тарифите, което означава минимална 1,15 за за километър през деня и 1,32 през нощта, каза Красимир Цветков, председател на Национален таксиметров синдикат.

Искаме го защото горивото, на което масово карат автомобилите, метанът поскъпна 110% за последния един месец. Застраховките през последната година скочиха с 34% нагоре, осигуровките от догодина с по-високата минимална работна заплата също скачат. Затова трябва да се променят тарифите, иначе фалираме при тези разходи, каза Петър Владимиров, Национален таксиметров синдикат.

От 16.00 ч. протестът продължава като безсрочен, палатков протест пред сградата на Изпълнителната агенция по автомобилна администрация. Таксиметровите шофьори настояват за оставката на директора на агенцията Бойко Рановски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската дилема за Скопие
Българската дилема за Скопие
Министър Комитова предлага облекчаване на процедурите за строителни разрешителни
Министър Комитова предлага облекчаване на процедурите за строителни разрешителни