НОВИНИ

Министър Комитова предлага облекчаване на процедурите за строителни разрешителни

Николай Минков
от Николай Минков
12:14, 28.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в няколко наредби, натоварващи с излишни разходи собственици на имоти и строители, прави регионалното министерство.

Предлагат се и промени в Закона за устройство на териториите, за да не се допуска преместваеми обекти да са свързани незаконно с ток и вода, а в новите квартали да не се бави с години асфалтирането на улици.

Регионалното министерство вече е отменило две спорни наредби. Първата предвиждаше до 2024 година всички собственици на апартаменти или къщи да издадат паспорти за своите имоти.

Това би натоварило семейните бюджети с излишни 1000 лева, както се изрази служебният министър Комитова, тъй като такива паспорти са нужни само ако собствениците на имоти искат да правят строителни промени по тях.

Другата наредба, която се отменя е задължението на строителите да изграждат многофамилни жилищни сгради с така наречената достъпна среда.

"Ние считаме, че инженерингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има и един лев публични средства. Няма значение общински ли са, от бюджета ли са, от еврофондовете. Може един лев да са общински и 90% да са някакво друго финансиране. Считаме, че трябва да отпадне именно в тази посока. Да подобрим качеството, да намалим цената на строежите, които се извършват с публични средства, да повишим качеството на тези строежи и да създадем условия за по-малка корупция", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметровите шофьори искат увеличение на тарифите за превоз
Таксиметровите шофьори искат увеличение на тарифите за превоз
Обсъжда се петте смени във футбола да останат
Обсъжда се петте смени във футбола да останат