НОВИНИ

Татяна Дончева: Наша работа е да си разрешим корупцията, а не да се мъчим да правим закон "Магнитски"

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 06.06.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Не е ясно защо у нас трябва да има закон "Магнитски". Ако Америка има своите аспирации като глобална сила да налага определени обществени отношения със силата на инструментите, с които разполага - това е работа на Америка. Наша работа е да си разрешим корупцията и имаме достатъчно инструменти за това без да се прави някой на американец и да се мъчи да прави закон "Магнитски" в български условия. Това коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Тя припомни, че първото служебно правителство издаде акт на МС, в който обяви списъка на свързаните лица с оповестените по закона "Магнитски" от САЩ. Те имаха своите последици по отношение на техния бизнес, имущества, сметки, с държавните и общински институции, с които комункират и с търговските партньори. Съдът се произнесе, че това е нищожен акт на МС, но Дончева смята, че не това е причината да се прави у нас закон "Магнитски".

"Нашият проблем е с правоприлагането, с това, че в продължение на 12 години правосъдната система беше контролирана от изпълнителната власт и от структури и хора със съмнителна корупционна репутация, които си направиха инструмент за борба със своите бизнес конкуренти и политически противници, а не инструмент за постигане на върховенство на закона, който да даде стабилност на държавата и защита на правата на гражданите", каза Дончева.

Тя заяви, че предишните два най-кратки парламента не са се занимавали със законова дейност, а при сегашния парламент няма кой да пише закони. Смята, че в момента има "много неподготвени министри и парламент за законодателна дейност".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Атанасов за отмяната на посещението на Лавров: Мерките срещу Русия трябва да продължат
Ген. Атанасов за отмяната на посещението на Лавров: Мерките срещу Русия трябва да продължат
Голдън Стейт изравни серията срещу Бостън в НБА
Голдън Стейт изравни серията срещу Бостън в НБА