НОВИНИ

Как и къде в Германия приемат бежанците от Украйна?

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
08:00, 06.06.2022
Чете се за: 08:25 мин.
Европа
Слушай новината

Как приемат и къде настаняват украинските бежанци в Германия и има ли обратна миграция?

За "Денят започва" разказа украинката Мариана Витюк, която е доброволец - вижте във видеото

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

Мариана Витюк: От началото на войната, от 26 февруари, започнах да работя в доброволчески център за регистрация на бежанците. Така се казва, но но ние не се смятаме за бежанци, имаме статут на временно пребиваващи лица. Центърът за регистрация се намира на централната жп в Дюселдорф, където всички пристигащи могат да се регистрират и още същия ден да получат жилище. В началото на войната бежанците пристигаха безплатно с влак. От първи юни влаковете вече са платени. Но в доброволческия център продължават да регистрират пристигналите, помагат им да си намерят жилища и да получат медицинска застраховка. Никой не остава без покрив, защото веднага заселват хората в хотел.

Разкажете по-подробно за системата, как работи? Както разбираме, хората не остават в центровете, а веднага ги насочват към хотели?

Мариана Витюк: Да, така е. Хората пристигат с багажа си в този регистрационен център. За 20 минути ги регистрират и до 3 часа ги настаняват в хотел. На остават на улицата, не се налага да чакат. Закарват ги до хотела без някакви проблеми.

Кой поема хотела – хората, общината, държавата?

Мариана Витюк: Хората нищо не плащат, защото е много скъпо. Те идват от Украйна без нищо. Градът отговаря за временно пребиваващите, разселват ги по хотели. Вече ви казах, хотелите са безплатни само 3 месеца. Вече се говори, че ще станат безплатни до края на годината, това е дълъг период. Освен това можете да получите ваучери на храна, един път в седмицата и безплатна медицинска застраховка.

Значи държавата поема разходите?

Мариана Витюк: Разходите поема Дюселдорф. Но за всеки град зависи от бюджета му, може да има разлика. Ако тук настаняват хората в хотели, то в друг град може да са други бази.

Какви са условията в хотелите? Има хора, които ги напускат и си търсят самостоятелни жилища?

Мариана Витюк: Условията са супер. Хотелите са по 100 евро на вечер, стаите са хубави. Има всички удобства, включено и храна. В хотелите няма кухни и хората няма къде да си готвят. Не можем да се оплачем. Много хора остават, но има и такива, които решават да заминават, това не е забранено. Ако вие сте регистриран, това не е проблем. Никой не ви държи насила, можете да продължите да търсите подслон в Германия или друга държава. Тук свободно може да се преместите, не трябва да се отчитате на никого. Но когато пристигате на друго място, трябва сами пак да се регистрирате.

А в Германия помагат ли ви да си намерите работа, жилище?

Мариана Витюк: Да, помагат с жилището. Например, ако живеете в хотел, няма ограничения и можете да останете колкото искате. Но е ясно, че за по-дълъг период в хотела не е удобно. И можете да търсите самостоятелно жилище, което държавата поема. Има някакъв лимит, не си спомням точно колко, примерно 500 или 600 евро на месец. Вие обаче сам търсите къде да живеете, но това е проблем. Германците искат да отдават жилищата си под наем за 1 година, а ние не знаем колко време ще останем тук - може един месец, може и три. Иначе редът е такъв – намирате си жилище, после сключвате договор за наем и носите контракта в социалната служба. Тя разпределя бюджета и после получавате пари.

С намирането на работа как стоят нещата? Помагат ли на хората да се интегрират? Как се справяте с езиковата бариера?

Мариана Витюк: С езика е лесно. От първите дни има езикови курсове, както за деца, така и възрастни. Ниво В1 е достатъчно да започнеш работа в Германия. Добре е веднага да започнеш да си търсиш работа, защото от момента на регистрация вече имаш право да работиш. По-рано в Германия не беше лесно. Немският не е лесен, но е възможно да го научиш. Що се отнася до работата, от 1 юни всички регистрирани в социалните служби са пренасочени към центрове за намиране на работа, където ти помагат. Хората получават по 450 евро на месец от социалните, докато не си намерят работа

Имате ли познати, които вече си намериха работа? Имате ли статистика?

Мариана Витюк: Не мога да ви отговоря конкретно, защото не бях тук през последния месец. Но знам, че има фирми на мои познати германци, които наемат украинци на работа. Смятат това за свой дълг да им помогнат. Даже ако не знаете немски, но се справяте с английския, това дават предимство при намирането на работа. Хората искат да наемат украинци. Затова мисля, че ако има желание, работа ще се намери.

А имали хора, които не са настанени в хотели, а в специални бежански центрове.

Мариана Витюк: Да, имаше буферни центрове за бежанци. Но първите, които пристигнаха от Украйна, се уплашиха и избягаха. Разбрах, че там е имало строги правила като за нелегално дошли. А ние сме временно пребиваващи. Накои от нас попаднаха в такива бежански центрове от незнание, но ги пуснаха да си ходят.

А какви точно бяха условията в тези центрове за бежанците?

Мариана Витюк: Както вече казах, в тези центрове за бежанците имаше хора само през първите дни, когато нямаше никаква организация. Ако вие попаднете там, ще ви вземат паспорта и вие не можете да напуснете територията. Като в затвор сте. Нас украинците тук ни приеха нормално и ни пуснаха да си ходим. Не знам дали някой е останал в такъв лагер. Защото там си под контрол, живееш в общи стаи, взимат твои предмети, ако решат, че са подозрителни.

Вие помагате от самото начало на войната. Срещате ли хора, които се връщат в Украйна и напускат не само от бежанските центрове, но и Германия?

Мариана Витюк: Да има много такива хора. Някои не могат да преодолеят езиковата бариера, въпреки че хората ни помагат с настаняването, с финансирането. Да не забравяме, че от Украйна идват предимно жени и деца. Имам познати, които се връщат, защото им е трудно в чужда държава. Повечето са от Киев или Западна Украйна, където е малко по-спокойно и те се прибират вкъщи. Защото на гости е хубаво, но у дома е по-добре.

Репортер: Мария Плачкова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Това е гимнастиката, за която ще се борим
Илиана Раева: Това е гимнастиката, за която ще се борим
Лионел Меси вкара пет гола на Естония
Лионел Меси вкара пет гола на Естония