НОВИНИ

Тази събота броим врабчетата в цялата страна

събота броим врабчетата цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:00, 18.04.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Кампанията "Ние броим врабчетата" ще се състои тази събота между 9.00 и 12.00 ч., съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В нея могат да участват всички желаещи от цялата страна, които ще броят малките птици в рамките на 10 минути. За целта е необходима регистрация в специално създадения за инициативата сайт www.vrabcheta.bg.

Колкото по-разнообразни са местата за преброяване на врабчетата, толкова по-добри ще са резултатите, коментира Елица Иванова от Дружеството за защита на птиците. Тя каза, че целта не е хората да се концентрират в парковете, а да изберат някое по-оживено място в града, за да се установи дали въобще има наличие на врабчета.

Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, отбелязват още от БДЗП. Иванова подчерта, че като се следи популацията на врабчетата, ще бъде получена информация и за качеството на средата за живот и на хората.

Липсата на врабчета говори за шумна среда

От Българското дружество за защита на птиците припомнят, че преди година доброволци от цялата страна са успели да преброят 5204 врабчета. От дружеството подчертават, че домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикат настоява за мерки срещу посегателствата към работещите в Спешна помощ
Синдикат настоява за мерки срещу посегателствата към работещите в Спешна помощ
Демерджиев: Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция
Демерджиев: Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция