НОВИНИ

Тази вечер е кулминацията на честванията на 185-ата годишнина от рождението на Васил Левски

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 18.07.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски.

Годишнината беше почетена на много места в страната. Кулминацията на честванията е в родния град на Апостола - Карлово. Там тази вечер от 21.00 часа ще се проведе тържествен митинг-заря, а слово ще произнесе президентът Румен Радев.

Подробности вижте от включването на Николай Райшинов.

Повече от 250 участници в националния поход "По стъпките на Апостола" се събраха днес на площада в родния му град Карлово. Те бяха изминали в 11 лъча стотици километри от различни градове на страната и чужбина.

И рапортуваха:

„Участниците в 28-мия национален поход "По стъпките на Апостола" Плевен – Карлово, преминаха успешно Балкана. Тази година 250 участника от над 10 български градове, от Англия и Тексас пристигаме в Карлово да се поклоним пред паметта на Апостола!".

Музеят на Левски отрано отвори врати, за да посрещне посетители от цялата страна. Семейство от Шумен не скри вълнението си.

"Виждам един млад човек, който се е обрекъл на отечеството в името на свободата на България", казва Маринка Спасова от Шумен.

"Ние сега всичко мерим с пари, а този човек всичко само за България - целият си живот е дал толкова млад", допълва Станислав Спасов от Шумен.

Нови документи от Османските архиви разкриват неизвестни досега данни за четническото движение. Сред тях са разпитите на 6-ма от общо 11 членове на малка чета.

"Това са интересни документи за една не много известна чета през 1867 година, която минава почти паралелно с четата на Панайот Хитов. Войводата на четата е от село Войнягово - Карловско, където Левски е бил учител и с когото вероятно са се познавали преди това, минавайки през Северна България, те стигат до тук, до Карловско и техния воевода изпраща в града двама души които да снабдят с муниции четата", казва Дора Чаушева, директор Национален музей "Васил Левски" – Карлово.

Така са арестувани и двама от най-близките приятели на Дякона - Тинко Пулев и Иван Тюрмето, които загиват при опит да избягат от затвора във Видин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жеги и пожари в Европа: Температурни рекорди във Великобритания и Франция
Жеги и пожари в Европа: Температурни рекорди във Великобритания и Франция
Автомобил и стопански постройки изгоряха при пожар в Казанлък (СНИМКИ)
Автомобил и стопански постройки изгоряха при пожар в Казанлък (СНИМКИ)