НОВИНИ

ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2

съдът потвърди глоба 000 тец бобов дол
bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 04.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

От ТЕЦ "Бобов дол" изпратиха официална позиция до медиите относно публикациите и твърденията за замърсяване на въздуха в кюстендилското с. Големо село.

"ТЕЦ "Бобов дол" винаги се съобразява с българските и европейските процедури за годишно отчитане на емисиите на въглероден диоксид. Всеки оператор, участващ в Системата за търговия с емисии на Европейския съюз - включително ТЕЦ "Бобов дол" - се задължава всяка календарна година да изчислява емисиите на въглероден диоксид, произтичащи от работата му.

Докладите за емисиите се изготвят въз основа на анализи от акредитирани лаборатории, които изпитват горивата от отделни обекти. След това всеки доклад се предоставя на акредитиран верификатор за преглед. След проверката докладът се изпраща до Изпълнителната агенция по околна среда. ТЕЦ "Бобов дол" последователно се придържа към тези процедури всяка година и проверката на нашите доклади показва, че те са били изработени в съответствие с методологията, одобрена от Изпълнителната агенция по околна среда за всяка конкретна инсталация", се казва в позицията.

В съобщението се споменава още, че са предприети технически мерки, за да се оптимизира емисионният фактор и да бъде осигурено по-качествено гориво. От топлоцентралата подчертават, че през последните десет години са инвестирали милиони евро за въвеждане на иновативни и ефективни процеси, с цел постигане на националните и европейски цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия в НС е получила от МВР видеозаписи с унищожаване на СРС-та
Комисия в НС е получила от МВР видеозаписи с унищожаване на СРС-та
Премиерът Стефан Янев: Човешката дейност е в основата на пожарите
Премиерът Стефан Янев: Човешката дейност е в основата на пожарите