НОВИНИ

Теглят жребия за номерата в бюлетините за изборите на 2 март

Под 7 милиона гласоподаватели у нас с право на участие във вота през април

теглят жребия номерата бюлетините изборите март
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 25.02.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Политика
Слушай новината

Жребият за номерата, с които партиите и коалициите ще участват в парламентарните избори на 4 април, ще бъде изтеглен на 2 март. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. Тегленето ще се излъчва пряко по БНТ 2.

„Поради здравната ситуация и пандемичната обстановка струпване на много хора не е препоръчително. Ще бъде по-различно, отколкото в други години, когато сме провеждали жребий по отношение на номерацията в бюлетините“, обясни тя.

Партиите ще могат да изпратят като присъстващи по един представител, а коалициите по двама, стана ясно още на брифинга днес.

ЦИК вече е приела правилата за отразяване от БНР и БНТ на проявите на кандидатите за народни представители, както и решение по отношение на определяне на процедурите чрез жребий, реда на представяне на кандидати, представяне на партии и коалиции в регионалните телевизионни центрове.

БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение

Комисията е приела и решение за избирателите, чиито лични документи са с изтекъл срок на валидност. Прието е и решение по отношение на подвижните секционни комисии за избирателите с трайни увреждания.

„Съобразихме се с промените, които бяха направени в Закона за извънредната ситуация. Съгласно тези промени лични документи, които изтичат в срока от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. се удължават с 6 месеца. Това означава, че изтеклите документи от 13 март 2020 г. до датата на изборите ще бъдат валидни и ще може с тези документи - лични карти или паспорти, тези избиратели да гласуват“, обясни Цанева.

Важните дати до деня на парламентарните избори

6976 машини за гласуване са доставени до момента в страната. Те се съхраняват на склад. Предстои подписване на протокол, с който ще бъде установена тази бройка, съобщи Димитър Димитров, говорител на ЦИК. Пет от машините са предадени на институциите, които по силата на закона трябва да извършат сертифицирането им, уточни той.

По предварителни данни на ГРАО около 6 732 316 са гласоподавателите, които имат право да участват в парламентарните избори, съобщи Таня Цанева. Тя обаче акцентира, че това е прогнозна цифра и не трябва да се счита за окончателни данни.

Електронните заявления, подадени извън България, до момента е 48 477. „10 хил. са заявленията, подадени от територията на Република Турция. 9300 са от Великобритания, 6800 - Германия, Испания - 3070“, допълни Димитър Димитров.

Окончателно 23 партии и 8 коалиции са получили разрешение от ЦИК за участие в предстоящия вот. Таня Цанева припомни, че отказ за регистрация е приложен за шест партии, подали документи.

„Имахме три партии, които бяха в неприключила проверка. От тях сме заличили две партии, а една е била с коректна подписка“, съобщи тя. ЦИК разреши и „Патриотична коалиция – „Воля“ и НФСБ“ да бъде разширена. Към двете партии се включват Радикалдемократическа партия в България и партия Български демократичен съюз – „Радикали“, допълни Димитър Димитров.

Вече можем да проверим номера и адреса на избирателната си секция

Няма подадени нови жалби до ЦИК, информира още Цанева. Подадените до миналата седмица жалби, предимно от партия „Атака“, са били прекратени от Върховния административен съд, допълни тя.

Всеки избирател може да провери номера и адреса на секцията, в която ще гласува на страницата на ЦИК.

Справката за всички български граждани се осигурява от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проверка може да се направи и на следния интернет адрес: www.grao.bg/elections/.

Няма точна информация колко членове на Секционните избирателни комисии са ваксинирани, съобщиха още говорителите на ЦИК. „Това е децентрализиран процес, но според нас процедурата върви добре“.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрапович: Можем да отговорим на всичко, което има Лудогорец
Акрапович: Можем да отговорим на всичко, което има Лудогорец
Зинедин Зидан: Не играхме добре, но важен е резултатът
Зинедин Зидан: Не играхме добре, но важен е резултатът