НОВИНИ

Тейлър Суифт - най-великият музикант в историята?

Александър Митев
от Александър Митев
15:38, 29.12.2023
Чете се за: 06:47 мин.
Любопитно
тейлър суифт великият музикант историята
Слушай новината

Кой е най-великият музикант на всички времена? Ако попитате ChatGPT или Bard (изкуствения интелект на Google), ще ви бъде обяснено любезно, че отговорът на този въпрос е прекалено субективен, защото хората имат различен музикален вкус. Все пак едно име се появява най-отгоре - това на "Бийтълс".

Това е и групата с най-много рекорди в престижната класация Billboard Hot 100. Един от най-известните им рекорди е поставен през 1964 г., когато заемат всичките първи пет места в класацията. Десетки статии буквално от последното десетилетие споменават този рекорд със заявката, че той никога няма да бъде подобрен. Преди около година обаче Тейлър Суифт на просто подобри рекорда, а направо го разби като в един ден нареди цели десет песни на престижните места от едно до десет.

И това дори не бе най-успешната година за 34-годишната изпълнителка. През 2023 г. тя продължи да прави немислими неща. Миналия месец тя постави рекорд в най-голямата платформа за стрийминг на музика Spotify, като навъртя почти 110 милиона слушатели само за един месец. Логично бе обявена от компанията и като най-слушания изпълнител за 2023 г., с което прекъсна няколкогодишна доминация на латино сензацията Bad Bunny.

Турнето ѝ Eras пък се превърна в най-успешното турне на всички времена като натрупа приходи от над милиард долара след само 60 от обявените 151 концерта. Вече е сигурно, че след приключване на турнето Суифт ще е един от най-богатите музиканти в света, като се очаква да задмине именно представител на "Бийтълс" - сър Пол Макартни (състоянието му е оценявано на 1,2 млрд. долара). Пред нея имат шанс да останат само Джей Зи и Риана, но и при двамата богатството им идва предимно от бизнес начинания, не толкова свързани с музиката.

На снимката: Кадър от филма посветен на турнето Eras, който натрупа няколкостотин милиона долара приходи в кината.

А можете ли да познаете колко музиканти са ставали личност на годината на сп. "Тайм"? Отговорът е толкова неочакван, колкото и победата на Суифт през 2023 г. Само един! За първи път класацията, посветена предимно на политици и личности с особено значение за човечеството, отиде при представител на развлекателната индустрия и изобщо при човек на изкуството.

По ирония на съдбата именно през 2023 г. на бял свят се появи нова песен на "Бийтълс", която въпреки добрия прием от критика и фенове, не можа дори да се доближи до продажбите и слушанията на не особено успешна песен на Тейлър Суифт.

Тук идва ред на критиците на Суифт да обявят, че не е коректно да се прави сравнение между милионите прослушвания на продадените плочи и касетки в миналото и безплатните слушания в YouTube и Spotify в момента. Каквато и методология да се използва за сравнение, винаги ще има недоволни. Тези критика не са без основание и мнозина смятат, че стрийминг платформите и социалните феномени като TikTok са изкривили към лошо музикалната индустрия.

Ироничното в случая е, че всъщност Суифт исторически е може би най-големият враг на Spotify. В продължение на години музиката ѝ не присъстваше в платформата. В есе, публикувано през 2014 г., тя се обяви срещу безплатното слушане на музика като написа: "Музиката е изкуство, а изкуството е важно и рядко. Важните и редки неща са ценни. Ценните неща трябва да бъдат платени."

Дали приходите ѝ щяха да бъдат значително по-големи в свят без стрийминг услуги и опции за легално безплатно слушане на музика можем само да гадаем. Безспорен обаче е бизнес нюхът на певицата, която преиздаде четири от първите си шест албума, след като загуби правата върху тях. Феновете (наричащи себе си "суифтита") подкрепиха начинанието, като започнаха да слушат само новите променени версии, някои от които получиха невероятна оценка 100 в Metacritic.

На снимката: Оливия Родриго, която е определяна от мнозина като новата Тейлър Суифт.

Като баща, тероризиран всекидневно с музиката на Тейлър Суифт от дъщеря си, трудно бих се съгласил, че тя е най-великият музикант в историята. Няма как да се оспори обаче позицията ѝ на лидер и феномен в музикалната индустрия. Утеха за хейтърите остава, че тази година излезе вторият албум на Оливия Родриго, който повтори големия успех на дебютния. Певицата е само на 20 години, подобно на Суифт сама пише музиката и текстовете си и е особено популярна именно сред тийнейджърската аудитория на своята идолка. Може би е въпрос да време да бъде пренаписана историята от 2023 г.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-годишен мъж задигна 50 лева от църква в центъра на Русе
22-годишен мъж задигна 50 лева от църква в центъра на Русе
ЦСКА отличи най-добрите си борци през календарната 2023 година
ЦСКА отличи най-добрите си борци през календарната 2023 година