НОВИНИ

Темата за РСМ "взриви" парламента (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:40, 15.06.2022
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Скандали и обвинения в национално предателство в парламента при изслушване на външния министър Теодора Генчовска, след като мнозинството отхвърли предложението това да стане при закрити врата.

От опозицията се възмутиха, че по този начин тя не може да огласи съдържанието на паметни бележки от разговори на премиера с висши дипломати и чиновници от Брюксел, в които е поел ангажименти, различаващи се от официалната българска позиция.

Отказът на председателя на Народното събрание да закрие заседанието доведе до подписка за неговата оставка.

5 минути след като квесторите затвориха вратите за закрито заседание, председателят на групата на "Продължаваме промяната" оповести друго решение.

"Предложението беше това изслушване да бъде при закрити врата. То не беше подкрепено от залата. Нека всички граждани и хора, които се интересуват от темата за Северна Македония, да чуят какво има да се каже от външно министерство", заяви Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

От опозицията обвиниха управляващите, че чрез процедурни хватки не искат да се огласи секретна информация. ДПС напуснаха залата.

"Когато министърката се позовава на документ, който е в един доклад, който е внесен в Народното събрание, че има гриф, това е безобразие от председателя на НС. С дребно хитруване в тази политическа криза и в тази ситуация нищо няма да можем да решаваме. Затова напуснах", допълни Мустафа Карадайъ от ДПС.

След като стана ясно, че външният министър не може да огласи секретна информация в открито заседание, Тошко Йорданов разказа какво е научил лично от премиера за паметната бележка, описваща разговора му с еврокомисаря Вархей на 17 февруари.

"Министър-председателят беше бесен, защото паметната бележка е изпратена до президента и 10 посланика. Изчете ми я на глас той за срещата с Вархей, вътре има 8 неща, които казва Вархей, които е казал министър-председателят - за договорки между министър-председателя и Вархей. Външният министър прави възражение, че това не е договорено и министър-председателят казва "от това става ясно, че съм национален предател, искам оставките на този, който е писал записките и заместник-министъра", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Външният министър съобщи, че е получила проект за нова рамкова позиция.

"На 5 април външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция, съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. В тази нова позиция-проект не фигурира българската позиция по македонския език", каза Теодора Генчовска, министър на външните работи.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини чрез пост във Фейсбук премиера, че е ревизирал българската национална позиция чрез "своя паралелен външен министър Весела Чернева".

От левицата разкритикуваха опозицията, че чрез темата за Северна Македония саботира приемането на актуализирания бюджет.

"Аз съм гневен в този момент, защото това Народно събрание реши и това го решиха "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и част от "Има такъв народ" реши да занимава българската държава не с доходите, не с бюджета, не с пенсиите, не с данъците, а с Македония, на някой в таза зала Македония е по-важна от България и това е позорно", подчерта Явор Божанков от БСП.

"Възраждане" определиха позицията на левицата като недопустима.

"Македония е България, Мизия е България, Тракия е България, Добруджа е България. И когато говорим за Македония - говорим за милиони българи. Говорим за българския национален интерес", поясни Костадин Костадинов от "Възраждане".

От партията на Трифонов отново поискаха закрито заседание.

"Националното предателство е факт в публичното пространство. Сега трябва да го докажем с документи на закрито заседание, защото г-н председател всички депутати са български граждани, актуализацията ще се случи, но никога и по никакъв начин историята не трябва да я продава министър-председателят", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

От "Продължаваме промяната" обвиниха партията на Трифонов, че преследва евтини предизборни дивиденти.

"Г-н Балабанов, който се пусна по пързалката, която министър на ИТН, заместник-министър на ИТН, за да спасят ИТН, който се разпада и който няма да влезе в следващ парламент, говорят пълни глупости", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ също поискаха председателят на парламента да закрие заседанието.

"Обръщам се към вас не като председател на Народното събрание, а като истински българин да направите така, че Генчовска да ни запознае с това, което е дошла да направи, да видим има ли на челото на държавата национален предател или не. Обръщам се към вас като човек, когото уважавам", заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Никола Минчев отказа и взриви залата.

"Аз просто хвърлих на око дали 80 души викат оставка, за да внесат искането. Заповядайте. Внесете го", каза още Никола Минчев.

ДПС, ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" събраха нужните подписи за оставката му, която ще бъде обсъдена утре в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев
"Продължаваме промяната": Нова коалиция иска да отстрани председателя на НС Никола Минчев
Григор Димитров отстъпи на нидерландец във втория кръг в Куинс
Григор Димитров отстъпи на нидерландец във втория кръг в Куинс