НОВИНИ

Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 15.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Музеят в археологическия резерват Плиска отново e наводнен. Проливните дъждове са прелели през дигите и са навлезли във фондохранилищата. Затрупани с кал са артефакти на открито. Цяла нощ е продължило отводняването на помещенията, в които се съхраняват артефакти.

Заради влажната земя и продължилите с дни интензивни дъждове, водата от нивите е преминала над дигите на пътя и е заляла музея, който се намира на по-ниско. Водата е нахлула във фондохранилищата.

Много бързо реагираха пожарникарите. Дойдоха два екипа от Шумен и Нови пазар. Четири помпи четири часа помпиха вода. Водата беше над метър. Започнахме с чистене на тинята и вадене на материалите, обяснява Христина Стоянова, уредник на музея в Плиска.

Все още е рано да се каже има ли унищожени артефакти, събирани почти век в музея. Всеки от тях е бил в найлонов плик и това дава надежда, че няма да са увредени.

Надяваме се да нямаме загуби, тъй като се подходи много професионално. Не се даде възможност помпите да смучат каквото и да било. През вратите се протичаше водата без да ги отваряме. Това, което е било под вода, ще трябва отново да бъде проверено, паспортизирано и консервирано, допълва Христина Стоянова, уредник на музея в Плиска.

През 2010 г. музеят пак беше наводнен. Тогава бяха направени диги на пътя, за да се избегне подобно бедствие.

Пет години са били нужни на консерваторите да възстановят археологическите ценности, които бяха затънали в тиня и буци с ледени късове.

Находките не са застраховани. Преди да поискат помощ за материалните щети, служителите в музея трябва да почистят помещенията и да преценят какво е повредено.

Репортер: Здравка Русева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос
Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос
Разменят лекарства в социалните мрежи заради липсата на денонощна аптека в Благоевград
Разменят лекарства в социалните мрежи заради липсата на денонощна аптека в Благоевград