НОВИНИ

Гроздан Караджов: Кирил Петков пусна сензационна лъжа за ремонтите на пътища

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова , Източник: БГНЕС
14:30, 15.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отново високо напрежение по темата как се харчат парите за пътища у нас. Работна група от експерти в МРРБ и финансовото министерство е установила фрапантни разлики с до седем пъти в цените за изпълнение на ремонти на републиканската пътна мрежа.

От финансовото министерство твърдят, че между 2018 и 2021 година близо 2,5 милиарда лева са дадени за прикрито строителство на пътища под фасадата на текущи ремонти и поддръжка. По този начин е заобиколен законът за обществените поръчки и е изградена инфраструктура, която е без гаранционни срокове и надзор.

Докладът ще бъде представен в Народното събрание и ще бъде сезирана прокуратурата. В отговор министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов обвини премиера Петков и вицепремиера Василев в лъжа относно парите за пътните фирми.

Караджов твърди, че от министерството не са настоявали да се плащат парите за така наречените "незаконни строежи", а самият той многократно е предупреждавал за проблемните договори.

"Лъжа е това, което "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков твърдят, че съм искал да се плаща по тези договори. А едва ли не "Продължаваме лъжата" и Кирил са ме държали и са ме дърпали и са викали не, не, недей да плащаш. Чух премиера да дава някакъв пример със скъпи тръби и стълбове. Аз наистина нямам представа той за какво говори. Такова нещо в доклада няма да намерите, няма да намерите такова нещо и в 34 поддоклада към това нещо. Това е фантазия, която е приета за реалност и това не е единственият пример, но е добра илюстрация на начина, по който се управляваше държавата през последните 6 месеца. Замяна на реалността с болната фантазия", заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Цените в тези задания и количествените сметки в тях нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия. Всичко е било нагласяно така че да бъдат обслужени определени интереси. Най-скъпият ремонт сме платили в Ямбол за 1,9 милиона лева за един километър първокласен път", допълни министърът на финансите Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Спига, заподозрян за убийството на Алена Щерк, кацна в София след като беше екстрадиран от Италия
Виктор Спига, заподозрян за убийството на Алена Щерк, кацна в София след като беше екстрадиран от Италия
Именити съперници за Левски и Ботев Пловдив в Лигата на конференциите, ЦСКА срещу северномакедонци
Именити съперници за Левски и Ботев Пловдив в Лигата на конференциите, ЦСКА срещу северномакедонци