Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гроздан Караджов: Кирил Петков пусна сензационна лъжа за ремонтите на пътища

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова , Източник: БГНЕС
14:30, 15.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отново високо напрежение по темата как се харчат парите за пътища у нас. Работна група от експерти в МРРБ и финансовото министерство е установила фрапантни разлики с до седем пъти в цените за изпълнение на ремонти на републиканската пътна мрежа.

От финансовото министерство твърдят, че между 2018 и 2021 година близо 2,5 милиарда лева са дадени за прикрито строителство на пътища под фасадата на текущи ремонти и поддръжка. По този начин е заобиколен законът за обществените поръчки и е изградена инфраструктура, която е без гаранционни срокове и надзор.

Докладът ще бъде представен в Народното събрание и ще бъде сезирана прокуратурата. В отговор министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов обвини премиера Петков и вицепремиера Василев в лъжа относно парите за пътните фирми.

Караджов твърди, че от министерството не са настоявали да се плащат парите за така наречените "незаконни строежи", а самият той многократно е предупреждавал за проблемните договори.

"Лъжа е това, което "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков твърдят, че съм искал да се плаща по тези договори. А едва ли не "Продължаваме лъжата" и Кирил са ме държали и са ме дърпали и са викали не, не, недей да плащаш. Чух премиера да дава някакъв пример със скъпи тръби и стълбове. Аз наистина нямам представа той за какво говори. Такова нещо в доклада няма да намерите, няма да намерите такова нещо и в 34 поддоклада към това нещо. Това е фантазия, която е приета за реалност и това не е единственият пример, но е добра илюстрация на начина, по който се управляваше държавата през последните 6 месеца. Замяна на реалността с болната фантазия", заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Цените в тези задания и количествените сметки в тях нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия. Всичко е било нагласяно така че да бъдат обслужени определени интереси. Най-скъпият ремонт сме платили в Ямбол за 1,9 милиона лева за един километър първокласен път", допълни министърът на финансите Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Виктор Спига, заподозрян за убийството на Алена Щерк, кацна в София след като беше екстрадиран от Италия
Виктор Спига, заподозрян за убийството на Алена Щерк, кацна в София след като беше екстрадиран от Италия
Именити съперници за Левски и Ботев Пловдив в Лигата на конференциите, ЦСКА срещу северномакедонци
Именити съперници за Левски и Ботев Пловдив в Лигата на конференциите, ЦСКА срещу северномакедонци