НОВИНИ

Кирил Петков поиска парламентът да решава всички въпроси по темата "Северна Македония" (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:16, 15.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството взе решение всяко предложение от европейските ни партньори за Северна Македония, което се отклонява от рамковата позиция на България, да бъде препращано незабавно към комисията по външна политика на Народното събрание.

Премиерът Кирил Петков определи решението на кабинета като ясно и недвусмислено.

То беше взето в отсъствието на външния министър в оставка Теодора Генчовска и съдържа две точки:

  1. Първо, всяко предложение от страна на френското председателство на ЕС, от държави членки или от Еврокомисията, свързано със започването на преговори за еврочленство с РСМ, което се отклонява от рамковата позиция на МС, приета през 2019 та година, да се изпраща незабавно към комисията по външна политика в НС.
  2. Второ - българските представители в евроинституциите да не изразяват съгласие с предложения за начало на преговори до обсъждането им в българския парламент, а при отхвърлянето им от НС да изразят отрицателна позиция по тях.

Какво означава това. Означава, че от тук нататък, никой политик не може да каже, че правителството би направило едностранни действия. Решението за РСМ както от самото начало сме го казали, е на парламента и това решение на МС задължава нашето представителство в Брюксел да мине директно в парламента, каза Кирил Петков, министър-председател.

Според Кирил Петков през цялото време темата за РСМ е била използвана за отвличане на общественото мнение, а изслушването на външния министър Генчовска в парламента е било направено днес, за да се избегнат дискусиите от много по-важната според него тема на деня за междуведомствената комисия между Министерство на финансите и МРРБ, която открива 2,5 милиарда лева, поискани за незаконни строежи.

Тези пари всъщност трябваше да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискан от Министерство на регионалното развитие.Това е новината на деня и понеже днес излиза комисията с ясни заключения, включително 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба - струват 2 млн. лв, допълни Петков.

Затова и Петков заяви , че борбата срещу мафията ще продължи.

Скандали при изслушването на Генчовска. Тя обяви, че е отхвърлила ревизия на позицията ни за РСМ

Вицепремиерът Корнелия Нинова пък посочи, че като коалиционен партньор най-важният въпрос за БСП е актуализацията на бюджета. Тя определи като изключително безотговорно решението тази актуализация да не се гласува днес.

Не вярвате на твърдението , че може да се гласуват социалните мерки и да не се гласува големият държавен бюджет. Да се гласуват днес разходите за пенсии и да не се гласува държавния бюджет означава, че няма от къде да дойдат приходи за тези пенсии.

Затова и Нинова призова всички депутати да успокоят емоциите и да надделее разумът заради хората.

Енергийният министър Александър Николов информира и за още едно взето правителствено решение днес относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж и реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната. Чаира ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в продължение на 20 часа. Ще даде и възможност много от зелените проекти да се случат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бронзов медал за България в отборното при девойките на Европейското по художествена гимнастика
Бронзов медал за България в отборното при девойките на Европейското по художествена гимнастика
ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков" (Обобщение)
ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков" (Обобщение)