НОВИНИ

ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков" (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 15.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Нов епизод от политическата криза. Искане за оставката на председателя на парламента ще гласуват депутатите утре. "Има такъв народ" ще подкрепи вота на недоверие на правителството, внесен ГЕРБ-СДС. Очаквано срещу кабинета ще гласуват и другите опозиционни формации ДПС и "Възраждане".

Държавата се намира в етап на свободно падане - така образно от ГЕРБ мотивираха искания вот на недоверие. Вярват, че ще съберат нужната подкрепа от 121 гласа.

В момента линията между опозиция и управляващи е тотално размита. Ние най-малкото имаме опозиция сред самите управляващи, което прави всякакви обрати възможни, каза Томислав Дончев - ГЕРБ-СДС.

Пред медиите премиерът Кирил Петков показа, че не се притеснява от вота, но го коментира лаконично.

- Вотът на недоверие притеснява ли ви?
- Въобще не.

От "Продължаваме промяната" определиха като безотговорно създаването на политическа несигурност в сегашната кризисна ситуация.

Аз мисля, че в парламента има достатъчно хора, които могат да поставят интересите на държавата над своите лични интереси, така че в крайна сметка да продължим да работим, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

Политическа аритметика: Колко гласа са нужни, за да мине вотът на недоверие

Отцепилите се от ИТН ще гласуват по съвест.

Георги Георгиев - независим депутат: Това е времето, в което ще стане ясно дали ИТН е чегъртало ГЕРБ или ще подкрепя ГЕРБ.

Иво Атанасов - независим депутат: За вота на недоверие ще подкрепя правителството.

Министърът в оставка Радостин Василев определи вота на недоверие като саботаж за държавата.

Изборът е пред завръщане на мафията със своите ПГ ГЕРБ и ДПС заедно с неочакваната, изненадваща, отвратителна симбиоза с ИТН.

Василев призна, че продължава да разговаря и с други депутати от "Има такъв народ", извън отцепилите се петима. Станислав Балабанов го определи като натиск.

- Радостин Василев - министър на спорта в оставка: Със сигурност ще ни последват хора.
- Колко?
- В следващите дни ще видите. Мисля, че господин Кирил Петков е узрял, че ако правителството остане трябват кардинални и жестоки мерки срещу мафията в България.

По най-безпардонния и мутренски начин продължават да се опитват да натискат хора от парламентарната група. Получават и заплахи към този момент през един нашумял наскоро адвокат, каза Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

Внесоха искането за оставката на Никола Минчев като председател на НС

Както обещаха, от ГЕРБ-СДС започнаха консултации в търсене на подкрепа за вота на недоверие.

Дали ще подкрепим вота на недоверие - да, ще го подкрепим с идеята, че продължаваме промяната на започналата промяна, каза Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Това правителство трябва да си ходи, то е вредно, некомпетентно и изключително некадърно и уврежда българския национален интерес, каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Ние нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен. Кирил Петков няма мнозинство, което да го подкрепи, затова вот на недоверие е най-разумното за държавата, каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Демократична България" се срещнаха с ГЕРБ-СДС, в знак че трябва да се търси диалог в името на страната. Позицията им е ясна - твърдо застават зад правителството.

След като БСП внесоха промени в Изборния кодекс с искане за връщане на хартиените бюлетини, днес това направиха и от ГЕРБ-СДС.

По темата работиха: В. Александрова, М. Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България срещу Словения и Белгия в за място на Европейското по бадминтон за смесени отбори
България срещу Словения и Белгия в за място на Европейското по бадминтон за смесени отбори
Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос
Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос