НОВИНИ

Тенис легендите Слободан Живойнович и Пол Макнами се срещнаха в София

Филип Живойнович Стефан Цветков Слободан Живойнович Пол Макнами Калоян Радославов
Снимка: Българска федерация по тенис
bnt avatar logo
от БНТ
22:42, 24.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендите на тениса и бивши съперници на корта Слободан Живойнович и Пол Макнами се срещнаха в София. Двамата бивши тенисисти са стигали до №1 в световната ранглиста на двойки. Срещата беше организирана от Стефан Цветков – президент на Българската федерация по тенис (БФТ). На събитието присъстваха още Калоян Радославов – зам. председател на УС на БФТ и Филип Живойнович – син на Слободан Живойнович.

На срещата бяха обсъдени бъдещи проекти за развитието на тениса на Балканите.

Слободан "Бобо" Живойнович е единственият тенисист от Сърбия, който е световен номер 1 на двойки. През 1986 г. е шампион на двойки на US Open в тандем с Андрес Гомес. През същата година печели още три турнира. На 8 септември 1986 г. се изкачва под №1 в световната ранглиста на двойки.

На сингъл Живойнович достигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия през 1985 г. и Уимбълдън през 1986 г., постигайки най-високо класиране в кариерата си на световен номер 19 през октомври 1987 г.

Пол Макнами е бивш №1 в ранглистата на двойки и шампион при дуетите от Australian Open (1979, 1983) и Уимбълдън (1980, 1982 и 1985 при смесени двойки).

Пол Макнами е един от най-уважаваните специалисти в света на тениса. В продължение на 12 години (1995-2006) той е бил турнирен директор на Australian Open, а от 1989 до 2012 г. ръководи първенството за смесени двойки „Хопман Къп". Именно Макнами кани българската двойка Цветана Пиронкова и Григор Димитров за участие в турнира.

Австралиецът беше турнирен директор на Sofia Open 2017 и Sofia Open 2018, а от няколко години помага за развитието на младите таланти на България.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-добрите кметове?
Кои са най-добрите кметове?
Неизправност в газова бутилка предизвика пожар в Пловдив
Неизправност в газова бутилка предизвика пожар в Пловдив