НОВИНИ

Теодора Георгиева, ICGB: Днес предприемаме голяма стъпка напред към по-силна и по-независима Европа

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 01.10.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

1 октомври е важна дата за всички ни - днес отбелязваме началото на проект, който далеч надхвърля границите Гърция и България. Днес навлизаме в ключов етап в развитието на енергийната система в региона и предприемаме голяма стъпка напред към по-силна, по-тясно свързана и по-независима Европа". Това заяви Теодора Георгиева - изпълнителен директор на ICGB, фирмата – оператор на интерконектора от българска страна.

Въвеждането в експлоатация на интерконектора започва след изключителни предизвикателства и благодарение на политическата воля на правителствата на България и Гърция, доверието и подкрепата на Европейската комисия и работата на енергийния сектор, подчерта Георгиева.

"Искам да изкажа своята благодарност към президента Румен Радев, който се ангажира лично със завършването на този проект преди началото на отоплителния сезон. Искам да благодаря и на г-жа фон дер Лайен за подкрепата и на енергийните дружества на България и Гърция. Неслучайно съм казвала, че интерконекторът ще промени картата не само за България, където ще доведе до енергийна независимост, а и за цяла Европа".

Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

От днес можем да потвърдим и гарантираме доставките не само за България и Гърция, но за цяла Югоизточна Европа. Можем да осигурим и доставки до Молдова и Украйна в тези изключително трудни времена, каза още Георгиева.

Георгиос Сатлас - изпълнителен директор на ICGB, от гръцка страна, също изрази благодарност към правителствата на двете държави.

"След като отпразнуваме успеха днес, искам да поема ангажимента за много важни следващи стъпки - да се концентрираме върху енергийната сигурност и опазването на околната среда, така че проектът да работи ефикасно, да оправдае инвестициите на всички, които помогнаха да осигурим енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа
Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа
ЦСКА: Георги Йомов не е наказван допълнително
ЦСКА: Георги Йомов не е наказван допълнително