НОВИНИ

Гълъб Донев: Интерконекторът прави България по-малко уязвима и подобрява възможността да водим преговори

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 01.10.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Интерконекторът между България и Гърция прави страната ни по-малко уязвима и подобрява възможността ни да водим преговори. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в словото си по време на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

"От днес новият газопровод е операционен. Той има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на домашно ниво и ще осигури диверсификацията на източниците и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение", заяви Донев.

Интерконекторът има потенциала да допринесе за осигуряването на тъй необходимата сигурност на доставки на разумни цени за България и за нашите партньори в Европа, допълни той.

Гълъб Донев изтъкна още, че съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е още едно предупреждение, че сигурността на доставките за Европа може да бъде компрометирана бързо.

България приветства меморандума между Европа и Азебрайджан за стратегическо сътрудничество и увеличаване на газовите доставки.

"Интерконекторът ще обезпечи не само България, но и целия пренос от Гърция към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа. Потенциалът ще е още по-видим, след като стратират операциите на терминала в Александруполис. Операторът на интерконектора ще се възползва от александруполския терминал като връзка с южния газов коридор", каза той.

Вижте цялото изявление на премиера във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА: Георги Йомов не е наказван допълнително
ЦСКА: Георги Йомов не е наказван допълнително
От пратениците ни в Турция: В секции в Истанбул и Бурса липсват членове на СИК, очаква се сериозен интерес към вота
От пратениците ни в Турция: В секции в Истанбул и Бурса липсват членове на СИК, очаква се сериозен интерес към вота